Sramotna odluka 150 narodnih poslanika i poslanica

1024 681 Partija radikalne levice

Jučerašnje odbijanje o glasanju o amandmanima na Zakon o policiji pokazalo je svo licemerje stranaka vladajuće većine kojima su ovih dana puna usta prava žena. Nakon skandaloznog i seksističkog ponašanja (još uvek) ministra Gašića Srpska napredna stranka obećavala je zaštitu žena i borbu za rodnu ravnopravnost. Sveli su je na odbijanje amandmana koji žrtve porodičnog nasilja štiti od nasilnika. Čak su to uradili bez trunke hrabrosti i prihvatanja odgovornosti, ćutanjem dok se glasalo.

Dok funkcionerke i članice SPS obeležavaju Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama 25. novembra, Aleksandar Vučić na Međunarodni dan ljudskih prava govori o radu na poboljšanju položaja žena, beogradski odbor SDPS Rasima Ljajića organizuje akcije na kojima poziva na zaštitu žrtava nasilja, poslanici sve tri partije odbijaju da urade ono za šta se deklerativno zalažu. Ovakvo ponašanje je uvredljivo za žrtve porodičnog i partnerskog nasilja i za sve građane i građanke Srbije.

Da licemerje bude još veće, funkcioneri svih ovih partija koje čine vladajuću većinu su u danima iza nas govorili kako institucije ne prepoznaju sve oblike nasilja i kako sankcije za nasilnike izostaju zaboravljajući da su oni ti odgovorni za donošenje odluka. Neodgovornost ove vrste govori ili o neznanju ili o potpunoj ignorantnosti.

Socijaldemokratska unija u potpunosti podržava inicijativu i model koji je predložio Autonomni ženski centar, kao i potpunu primenu Istambulske dekleracije. Zalaganje za rodnu ravnopravnost i borba protiv porodičnog i partnerskog nasilja ne sme da bude deklarativna, već traži konkretne mere. Očigledno da vladajuća većina nema želju da žrtve nasilja stvarno zaštiti, ni hrabrosti da iz toga jasno stane.

Socijaldemokratska unija svim poslanicima i poslanicama koji na Međunarodni dan ljudskih prava nisu glasali o amandmanu koji štiti žrtve može da poruči samo jedno – treba da vas je sramota.

 

Za Socijaldemokratsku uniju

Luka Božović,
potpredsednik

BUDI U TOKU!

Prijavi se na naš newsletter i budi u toku sa svim našim aktivnostima i novim sadržajem.