asanž

ASANŽ JE NA SLOBODI: VELIKI DAN ZA ISTINSKU SLOBODU GOVORA

860 484 Partija radikalne levice

Danas je na slobodu pušten osnivač Vikiliksa, novinar Džulijan Asanž. Asanž je prethodnih 12 godina proveo u zatočeništvu, do 2019. godine u azilu u ambasadi Ekvadora u Londonu, a od tada u samici zatvora Belmarš u istom gradu. U zatvoru je čekao odluku o izručenju Sjedinjenim Američkim Državama koje ga terete za špijunažu i niz drugih krivičnih dela zato što je obelodanio ratne zločine američke vojske u Iraku i Avganistanu.


Za sada saznajemo da je uslov Asanžovog puštanja na slobodu bilo priznanje dela za koja se tereti, dok bi njemu kao kazna bilo priznato vreme koje je već proveo u zatvoru. U narednim danima javnost će saznati više informacija, ali za sada je jasno da je višegodišnji pritisak slobodarske javnosti urodio plodom, kao i da aktuelni režim u SAD pokušava da pokupi političke poene, ili izbegne suđenje pred predstojeće predsedničke izbore koje bi donelo negativne poene.


Danas ceo slobodni svet treba da slavi pobedu nad imperijalističkom represijom. Džulijan Asanž je simbol otpora i istinske, radikalne slobode govora i medija. U toj borbi često nije nailazio na solidarnost onih koji sebe nazivaju “slobodnim medijima” širom sveta, pa i u Srbiji. PRL podržava Asanžovu borbu godinama, i danas slavimo i čestitamo i njemu i njegovoj porodici i prijateljima, kao i svima onima širom sveta koji svih ovih godina nisu odustali od borbe.

BUDI U TOKU!

Prijavi se na naš newsletter i budi u toku sa svim našim aktivnostima i novim sadržajem.