Deklaracija o Antifašizmu

DEKLARACIJA O ANTIFAŠIZMU PARTIJE RADIKALNE LEVICE – Zajedno u antifašističku borbu!

Antifašizam je trajno opredeljenje Partije radikalne levice. Borba protiv fašizma u svim njegovim pojavnim oblicima je borba za opstanak, i za očuvanje svih progresivnih tekovina našeg društva koje se već trideset godina sistemski poništavaju. Rast fašizma širom Evrope, pa i u Srbiji, simptom je krize kapitalističkog sistema koji u fazi propadanja pojačava svoje kapacitete za nasilje i represiju nad radničkom klasom i osiromašenim narodom. Fašizam je poslednja linija odbrane kapitalističke oligarhije od pretnje socijalizma.

Povampirenje nacionalizma u ratovima devedesetih godina bilo je okvir za izvršenje kontrarevolucije, razvlašćivanje radničke klase i masovnu pljačku naroda Jugoslavije, za sobom je ostavilo pustoš, više od sto hiljada mrtvih i stotine hiljada izbeglica, a vinovnici ratnih zločina danas su slavljeni kao heroji. Revizija istorije i rehabilitacija fašističkih pokreta i ideja iz Drugog svetskog rata važan su deo sistemskog zatiranja progresivnog socijalističkog nasleđa u Evropi nakon raspada Sovjetskog saveza. Dok se kroz obrazovni sistem, sudstvo i medije zločini četnika, ljotićevaca i drugih kvislinških formacija nad narodima Srbije i Jugoslavije, uključujući i srpski, relativizuju i brišu – a njihov duboko kvislinški karakter prećutkuje – istovremeno se vodi kampanja blaćenja i demonizacije oslobodilaca Srbije, Narodnooslobodilačke partizanske vojske i Crvene armije, uz pomoć istorijskih falsifikata i izvrtanja. Srbija je zvanično sekularna republika, ali to nije sprečilo petooktobarske nacionaliste da crkvi, jednom od nosilaca revizije i reakcije, poklone nezapamćen uticaj u društvu. 

Ovakvi revizionistički narativi daju vetar u leđa ekstremno-desničarskim strankama i organizacijama čiji su glavni zadaci skretanje pažnje javnosti sa bitnih socijalnih pitanja, borba protiv ideje i nasleđa socijalizma, i normalizacija policijske i parapolicijske represije u službi kapitala. Ekstremno-desničarske grupice samoproglašenih čuvara reda sve češće vršljaju našim gradovima i maltretiraju omladinu, Rome, siromašne građane i migrante – nekad radi lične promocije, nekad u direktnoj službi investitora i kapitalista; a u svakom slučaju uz podršku vlasti i policije, koja i sama sprovodi nasilje nad istim tim grupama. 

Ove stranke i organizacije su najčešće deo vladajućih struktura u Srbiji, i zajedno sa liberalnim političarima, kojima su samo na rečima suprotstavljeni, sprovode istu neoliberalnu politiku pljačke, rezova, eksploatacije i nasilja nad narodom, koja je kao i u većini drugih država krunisana nacionalističkim koloritom. Vladajuća Srpska napredna stranka, kao hibrid nacionalističke i liberalne oligarhije, jeste najočitiji primer neoliberalne političke realnosti u kojoj živimo.

Istovremeno, postoje težnje da se antifašizam kooptira od strane sistema: da se svede na puko liberalno-identitetsko pitanje i da mu se na taj način oduzme i snaga i smisao. Pojedini političari i javne ličnosti promovišu koncept liberalnog „antifašizma“ uz ideje i vrednosti koje su sve samo ne antifašističke: uz elitizam, prezir i mržnju prema radničkoj klasi i siromašnijim građanima Srbije; uz kolonijalnu svest, veličanje „evropske civilizacije“ i imperijalnih sila kao moralne i političke vertikale; pa čak i uz povremene izlive otvorenog rasizma. Ovakav „antifašizam“ po meri samoproglašene elite nema veze sa pravim antifašizmom, i služi samo dehumanizaciji radnika i siromašnog naroda, legitimizaciji neoliberalnog poretka i promociji imperijalnih interesa. On i ne predstavlja borbu protiv fašizma, nego teži da progresivne snage gurne na elitističku marginu i uvuče ih u neoliberalnu spiralu smrti – spiralu, na čijem kraju se neumitno nalazi fašizacija sistema i društva.

Mi ne prihvatamo ucene liberalnog „antifašizma“ i ne pristajemo da budemo levi privezak neoliberalnog poretka. PRL teži izgradnji antifašističkog fronta koji je utemeljen na socijalističkim vrednostima. Smatramo da se istorijskom revizionizmu, nacionalizmu, i fašizaciji države i društva može stati na put isključivo antifašizmom koji polazi iz klasne perspektive. Verujemo da su jedine realne političke podele upravo socijalne – a ne nacionalne, rasne, religijske i druge kojima barataju ekstremno-desničarske političke organizacije. Sve manjinske grupe koje su pogođene delovanjem ekstremno-desničarskih političkih organizacija prepoznajemo kao prirodne saveznike i pozivamo ih u zajedničku borbu protiv ekstremne desnice, ali i njenih neoliberalnih saveznika i hranitelja.

Solidarnost, bratstvo i jedinstvo u borbi za pravednije društvo će nam biti preko potrebni u teškim vremenima; vremenima u kojima će delovanje ekstremne desnice biti dodatno intenzivirano, a koja nam zbog sveopšte krize u svetu svakako predstoje.

Smrt fašizmu – sloboda narodu!

Kongres Partije radikalne levice, 18.12.2022. u Beogradu

BUDI U TOKU!

Prijavi se na naš newsletter i budi u toku sa svim našim aktivnostima i novim sadržajem.