dan studenata

4. april, dan studenata Beogradskog univerziteta

765 510 Partija radikalne levice

Zašto obeležavamo dan studenata?

Krajem marta i početkom aprila, 1936. godine revolucionarni studentski pokret je isplanirao veliki studentski štrajk i blokade fakulteta zbog pokušaja tadašnjih vlasti da na univerzitete uvedu policiju. Štrajk je počeo 3. aprila i istovremeno je zahvatio univerzitete u Beogradu, Ljubljani, Zagrebu, Sarajevu, Skoplju i Subotici. Revolucionarni studentski pokret je bila organizacija studenata revolucionara bliskih tadašnjoj Komunističkoj partiji Jugoslavije.

4. aprila, pri pokušaju policije i studenata pripadnika “ORJUNE” (profašističke organizacije) da razbiju štrajk studenata, došlo je do tuče revolucionarnih studenata sa policijom i kontrarevolucionarima koji su u tom period radili za policiju. Ispred medicinskog fakulteta, pripadnik ORJUNE i policijski plaćenik Slobodan Nedeljković nožem je nasrnuo na nenaoružanog studenta Jovana Šćepanovića. Tada je pritrčao student Žarko Marinović u nameri da odbrani druga, i Nedeljković ga je tom prilikom ubo dva puta nožem u leđa. Mladi revolucionar i student Žarko Marinović je ubijen 4. aprila. U znak sećanja na Žarka, 4. april se obeležava kao Dan studenata Beogradskog univerziteta.

Žarko je svoj život dao za odbranu autonomije univerziteta. 28. aprila studentski štrajk se završio uspešno i tadašnje vlasti su odustale od pokušaja da uvedu policiju na univerzitete.

Borba za bolji svet

Žarko Marinović nije stradao samo u borbi za autonomiju univerziteta. On je stradao zato što je verovao, baš kao što i mi danas verujemo, da je bolji svet moguć. Svet bez tlačenja radnog naroda zarad interesa šačice bogataša na vlasti. U kojem svako može da se školuje i da se leči, i gde ima posla za svakoga. U kojem radnici ne ginu na gradilištima, u kojem se ne uništavaju reke zarad profita, i u kojem izvršitelji ne izbacuju ljude na ulicu. Za takav svet se i mi danas borimo!

PRL se bori za besplatno i kvalitetno obrazovanje, detaljnije pročitajte u Programu PRL.

Svi smo mi Žarko!

Živeo dan studenata!

Smrt kapitalizmu! Smrt fašizmu!

BUDI U TOKU!

Prijavi se na naš newsletter i budi u toku sa svim našim aktivnostima i novim sadržajem.