obrazovanje

Tribina: Zašto nam je potrebno besplatno obrazovanje?

1024 536 Partija radikalne levice

Partija radikalne levice vas poziva na Tribina: “Zašto nam je potrebno besplatno obrazovanje?” koja će se održati 25. 04. od 18:00 u DC “Začin”.

Nakon pada socijalizma i obnavljanja kapitalističkog sistema u našoj zemlji došlo je do ukidanja besplatnog obrazovanja kao javnog dobra. Takođe, poslednjih godina je sve prisutnija privatizacija i komercijalizacija obrazovnog sistema koji je sve više podređen tako da služi tržištu a ne ljudima. Ovakve neoliberalne mere dovode do pada kvaliteta obrazovanja koje takođe postaje sve manje dostupno širim društvenim slojevima.

O tome zašto nam je potrebno besplatno i kvalitetno obrazovanje govoriće članice i član naše partije:. Milena Repajić, doktorka istorije i predsednica PRL. Jovana Anđelković, doktorantkinja sa univerziteta u Vankuveru. Ognjen Petrović, student sociologije na filozofskom fakultetu u Beogradu.

Pozivamo vas da nakon tribine ostanete na neformalnom druženju.Nnastavićemo razgovore o idejama naše partije na polju borbe za kvalitetno obrazovanje!

Iz odeljka o obrazovanju Programa PRL:

“Zalažemo se za punu dostupnost svih nivoa vaspitanja i obrazovanja, od predškolskih ustanova do doktorskih studija, bez obzira na materijalne i druge okolnosti stanovništva. To zahteva veća i sveobuhvatnija državna ulaganja u prosvetu i visok stepen decentralizacije koja će omogućiti jednako dostupno i kvalitetno obrazovanje u svim delovima zemlje. Da bismo sprečili nevoljne migracije ka velikim gradskim centrima, postaraćemo se da obezbedimo potrebne uslove i u selima i manjim mestima. Školske zgrade, saobraćajnice koje vode do škola, udžbenike i druga nastavna učila i kvalitetno i dobro plaćeno nastavno osoblje. Smatramo neprihvatljivim to što je deci u siromašnijim i perifernim delovima zemlje obrazovanje teško dostupno. Ne samo zbog toga što se ugrožava njihovo osnovno pravo, već i zato što se time produbljuju klasnih i regionalnih razlika.”

Vidimo se!

BUDI U TOKU!

Prijavi se na naš newsletter i budi u toku sa svim našim aktivnostima i novim sadržajem.