NATO Srbija

Ognjen Petrović: Nije nam pružena alternativa pro-NATO politici

1024 1024 Partija radikalne levice

Na anti-NATO protestu održanom 23. marta u Beogradu među govornicima je bio i naš član Ognjen Petrović.

On je istakao da mi i posle 25 godina osećamo posledice NATO agresije i svega što je ona donela a. Kako je rekao, mlađe generacije – poput njegove koje su rođene nakon bombardovanja – su te posledice najpre osetile preko svojih roditelja koji su proživeli privatizacijske plačke, deindustrijalizaciju zemlje, urušavanje radničkih prava i otkaze, a zatim i sami. Pritom, svih ovih godina nakon agresije vodeće i najbogatije političke opcije nisu nudile nikakvu alternativu okupaciji naše zemlje:

“Narodima Srbije pružena je gomila istih političkih opcija obojenih u drugačije boje, od kojih su neki očigledniji a neki manje očigledni saradnici NATO okupacionih snaga koje su svoje čizme definitivno stavile na tlo Srbije još te 1999. godine.”

Dodao je i da “humanitarne intervencije” NATO pakta, kako u Srbiji tako i po svetu, nisu doneli obećani mir i stabilnost već krizu i rat:

“Dvadeset i pet godina kasnije opet se naziru svetski ratovi, finansijska kriza i inflacija ušli su u svaki dom, i po svetu haraju dronovi i rakete koje jure na civile, ponavljam – svet pred svojim očima gleda genocid i Amerika ga brani. Obećali su nam mir a doneli su rat.”

Na protestu je govorila i naša predsednica Milena Repajić. Ona je istakla da nas političke elite lažu kada kažu da je moguće razdvojiti pro-NATO politiku od evrointegracija, od kapitalizma, od tranzicionih i post-tranzicionih reformi, od privatizacije, od mera štednje, i dr. tzv. zahteva i “preporuka” MMF i EU. Deo njenog govora možete poslušati na našim društvenim mrežama: Milena Repajić na anti-NATO protestu.

Na protestu održanom Detaljnije o neophodnosti antiimperijalističke borbe pročitajte u našoj Deklaraciji o antiimperijalizmu.

 

BUDI U TOKU!

Prijavi se na naš newsletter i budi u toku sa svim našim aktivnostima i novim sadržajem.