ZLOSTAVLJANJE RADNIKA U MABER COMERC

Zlostavljanje radnika u “Maber Comerc” – Smederevo

940 788 Partija radikalne levice

Do nas su došle informacije o skandaloznom postupanju prema radnicima i radnicama u firmi “Maber Comerc DOO” u Smederevu.

Ova firma – bivša fabrika Milan Blagojević – je deo “Invej Grupe” u vlasništvu poznatog tajkuna Predraga Rankovića Peconija. Generalni direktor “Invej grupe” je još jedan kontroverzni biznismen, Stanko Tomović, poznat i po tome što je je učestvovao u tenderu za zgradu Geneksa na kome je zgrada poklonjena Peconiju.

Tradicija malverzacija i zlostavljanja

“Maber Comerc” je i ranije imao problema sa uslovima rada; javna je tajna da je firma preimenovana kako bi se prolongirala isplata naknade jednoj grupi nezakonito otpuštenih štrajkača. I prošle godine su se radnici bunili jer nisu želeli da rade neplaćeno prekovremeno i subotom.

Briga o zdravlju i bezbednosti radnika je nikakva. Jednoj radnici je presečeno pola šake zbog loše prese, druga je pretrpela povredu ligamenata. Leti u emajlirnici ljudi padaju u nesvest od vrućine. Inspekcija ne može ili ne želi da radi svoj posao i pušta firmu da zataškava povrede.

Od početka godine, usled lošeg poslovanja, firma otpušta radnike – i to tako što ih tera da sami daju otkaz kako bi izbegla da im plati obavezne otpremnine. Radnici i radnice markirani za ovakvo “otpuštanje” se upućuju na rad u Pančevo, daleko od kuće; i dodeljuju im se izuzetno teški fizički poslovi, čak i ženama i ljudima koji su ranije pretrpeli povrede.

Ova atmosfera kapitalističkog bahaćenja dovodi i do drugih malverzacija, pa tako saznajemo i da tehnički direktor – izvesni Marko Tasić – zapošljava svoje rođake i prijatelje umesto izbačenih radnika i dodeljuje im velike plate za mali ili nikakav rad; svaljujući teret na ostale zaposlene.

Podrška radnicima i radnicama

Pružamo podršku radnicima i radnicima “Maber Comerca” u svim daljim koracima, ukoliko se na njih odluče, i pozivamo javnost u Srbiji da ih podrži. Zahtevamo od inspekcije rada i svih nadležnih organa da reaguju na skandaloznu situaciju u “Maber Comerc”-u.

Tajkunima i menadžerima koji profitiraju na račun zdravlja i dostojanstva radnika nije mesto u foteljama, nego iza rešetaka. Kriminalno otuđene fabrike treba da se vrate pod državnu upravu i da nastave rad u sklopu planske obnove privrede Srbije, uz adekvatne plate i uslove za sve zaposlene.

BUDI U TOKU!

Prijavi se na naš newsletter i budi u toku sa svim našim aktivnostima i novim sadržajem.