UG Ravnopravnost iz Zrenjanina pristupilo SDU

1024 680 Partija radikalne levice

Udruženje građana Ravnopravnost iz Zrenjanina pristupilo je Socijaldemokratskoj uniji nakon serije razgovora. Kontakt između ovog udruženja i Socijaldemokratske unije iniciran je pre više meseci, a međusobna podrška postojala je i pre toga.

UG Ravnopravnost okuplja male akcionare i radnike fabrike Jugoremedija, koju su branili od korupcije u privatizaciji, kao i radnike i male akcionare drugih uništenih fabrika iz Zrenjanina i okoline. Njihova borba traje od 2002. godine, kada im je država na nezakonit način, preko lažne dokapitalizacije nametnula „većinskog“ vlasnika, što su 2006. godine dokazali na sudu i uspostavili novu upravu nad fabrikom, pod kontrolom preko četiri hiljade akcionara. Borbu za radnička prava i ekonomsku demokratiju su nastavili parlamentarnim angažmanom i ulaskom u Skupštinu grada Zrenjanina 2008. godine. Radnici i radnice su trpeli različite pritiske, a Zdravko Durić je u avgustu 2012. godine čak i uhapšen i držan u pritvoru tri meseca. Sud je u međuvremenu odbacio većinu optužbi protiv uprave Jugoremedije, međutim fabrika je zbog policijskih pritisaka i negativne medijske kampanje decembra 2012. godine otišla pod stečaj.

Socijaldemokratska unija će u Zrenjaninu, ali i drugim gradovima i opštinama nastaviti svoju borbu za pravednije društvo i bolji položaj radnika i radnica. Međusobno prepoznavanje i zalaganje za iste ideje SDU i pokreta Ravnopravnost koje je rezultovalo pristupanju SDU samo je još jedan od dokaza za ispravnost politike koju SDU zagovara.

BUDI U TOKU!

Prijavi se na naš newsletter i budi u toku sa svim našim aktivnostima i novim sadržajem.