Naivni kolumnista

1024 680 Partija radikalne levice

Objavljeno u Politici, 26.1.2016. godine

Razumljivo je stanovište Aleksandra Apostolovskog u tekstu „Plaćaju me stranci“ u kome se trudi da pokaže kako je besmislena tvrdnja da je pisanje novinarke Politike nešto što je uticalo na novi napad na Kuću ljudskih prava. Njemu takvo stanovište odgovara, jer ipak, on nije razumeo ni kako to novinari i novinarke mogu biti odgovorni za podstrekivanje ratnih zločina.
Samo nazivanje tekstova o finasiranju nevladinih organizacija „istraživačkim“ je komično. Šta tačno ima da se istražuje kada su u pitanju javni i dostupni podaci, koje niko ne krije? Tvrdnje iz „istraživanja“ nemaju nikakav drugi cilj do diskreditacije i satanizacije organizacija civilnog društva zbog toga što rade – kritikuju aktuelnu vlast (baš kao što su kritikovali i prethodne).
Zanemaruje Apostolovski da „sterilno saopšteni“ podaci danima inspirišu diskusiju na neonacističkim forumima na kojima se trenutno proslavlja napad na Kuću ljudskih prava. Zanemaruje činjenicu da se o onima koji donacije stižu iz inostranstva već dvadeset pet godina govori kao o „stranim plaćenicima i domaćim izdajnicima“. Bolje reći, iako će zvučati kao uvreda, on to ne zanemaruje, on to jako dobro zna i više je nego inteligentan, on se pravi lud.
Dok ljudima u nevladinim organizacijama stižu prekršajne prijave pisane na osnovu zakona koje je Ustavni sud proglasio neustavnim, blokira se izbor člana Regulatorno telo za elektronske medije koga je predložilo civilno društvo, donose se zakoni koji su restriktivni i represivni i u suštini anti demokratski, nije slučajnost serija „istraživačkih“ tekstova. Ti tekstovi vazda se bave finansiranjem „sa Zapada“, dok nikako da vidimo seriju tekstova o finansiranju desničarskih organizacija „sa Istoka“ ili od verskih zajednica. Desničari su tradicionalno zaštićeni, i njihovi prihodi se ne preispituju. Nema tekstova odakle novca Zavetnicima i Dverima za kancelarije po Srbiji.
Dok se u Politici štampaju i objavljuju spiskovi, Dveri predlažu da se donese „Zakon o registrovanju stranih interesa“ sa akcentom na nevladine organizacije. Ovaj model, gotovo identičan onome koji očigledno proustaški HDZ priprema u Hrvatskoj za „neprijatelje i izdajnike“, samo želi da institucionalizuje tekstove iz Politike.
A gospodin Apostolovski možda može da se zapita zašto se neko iz nevladinog sektora oseća neprijatno. Njemu, verujem, zbot toga što ga kako sam kaže „plaćaju stranci“ nikada nije stigao mejl, ili ga dočekala poruka na vratima kuće da ga treba ubiti zbog toga što je „strani plaćenik“. Iskreno se nadam da se u takvoj poziciji neće naći, ni on, niti iko drugi. Da ćemo nasilju prema neistomišljenicima, i onima koji na to pozivaju, jednom za svagda stati na put.
Luka Z. Božović,
potpredsednik Socijaldemokratske unije

BUDI U TOKU!

Prijavi se na naš newsletter i budi u toku sa svim našim aktivnostima i novim sadržajem.