sns

Mafijaški SNS-ov režim u Novom Sadu

940 940 Partija radikalne levice

Povezanost kriminala i države su neke od najvidljivijih posledica koje kapitalistički sistem proizvodi u državama kapitalističke periferije i poluperiferije. Srbija svakako nije izuzeta iz ovog procesa, naprotiv, ovde je sprega državnog vrha i kriminala itekako vidljiva. Od 1,6 tona marihuane na imanju Predraga Koluvije, pa do uličnih falangi Veljka Belivuka koje su odgovorne za dilovanje droge i ubistva, jasno je da je državni vrh duboko povezan sa kriminalnim strukturama u našoj zemlji.

Novosadski SNS režim sarađuje sa kriminalnim strukturama

Osvrnimo se na Novi Sad. Od pada socijalizma i povratka kapitalističkog sistema, Novi Sad je postao mesto gde se godinama oko teritorija obračunavaju razne kriminalne organizacije. Ovi obračuni su značajno stavljeni „pod kontrolu“ tokom poslednje decenije naprednjačke vlasti u gradu, budući da je SNS prva vlast od pada socijalizma koja je uspela praktično sve kriminalne grupe da stavi u svoju službu i da ih drži pod kontrolom. 

Tako je Slobodan Milutinović, godinama poznat kao „Sloba Snajper“ koji je odgovoran i osuđivan zbog dilovanja droge, nanošenja teških telesnih povreda, i za kojeg je javna tajna da je jedan od vodećih kriminalaca u Novom Sadu svečano primljen u gradsku kuću tokom mandata bivšeg SNS-ovog gradonačelnika Novog Sada, a kasnije ministra odbrane, odnosno aktuelnog ministra odbrane Miloša Vučevića. „Sloba Snajper“ je nedavno uhapšen u Madridu.

10686c09-95ba-4093-afc6-f94e02a727d7.jpg
Foto: Slobodan Milutinović sa Milošem Vučevićem na prijemu u gradskoj kući

Marko Bosanac, zvani “Boske”, je SNS-ov kriminalac koji je već godinama obavlja prljave poslove za naprednjački režim, dok zauzvrat dobija pristup poslovima koji mu donose ogroman profit. Vlasnik je „Monotop“ grupacije, grupe firmi koje su samo tokom 2023. prihodovale 3,9 milijardi dinara. Poznato je da je država naručilac brojnih poslova koje obavlja ova grupacija, kao i javna preduzeća i lokalne samouprave. Tokom protesta protiv Rio Tinta u Novom Sadu 2021. godine primećen je kako sa grupom kriminalaca napada okupljen narod na protestu. Tom prilikom je grupa kriminalaca zasula građane kamenicama. Primećen je i kako „vodi navijanje“ na novosadskom Spensu tokom SNS-ovog mitinga neposredno pred lokalne izbore koji su održani 2. juna ove godine.

Manje poznat široj javnosti, a podjednako aktivan u redovima kriminalnih SNS-ovih naprednjačkih falangi je i Aleksa Jovišević sa Klise, koji je poznat po skupljanju sigurnih glasova za SNS, a ove godine je primećen na blokadi Filozofskog fakulteta u Novom Sadu kada je SNS-ova grupa studenata u saradanji sa kriminalcima blokirala fakultet na nekoliko dana.

3571a364-12aa-461d-9d86-a649e2512db7.jpg
Foto: Aleksa Jovišević na blokadi Filozofskog fakulteta u Novom Sadu

2. juna, tokom izbornog dana kada je bilo očigledno da SNS-ova kriminalna struktura sprovodi brojne malverzacije kako bi uspela da sačuva svoju vlast u gradu, novinar Uglješa Bokić koji je izveštavao o SNS-ovom „kol centru“ na novosadskom sajmu napadnut je od strane kriminalca i bivšeg policajca Vladimira Kezmića. Kezmić je javnosti poznat iz 2016. Godine, kada je, kao tadašnji policajac, uhapšen zbog sumnje da je kao radnik obezbeđenja „Moje kafanice“ učestvovao u tuči u kojoj su ubijeni pilot Dario Roklicer i jedan od vođa navijača vojvodine Dragan Jovanović zvani “Gidra”.

b26e11b0-b8dc-402a-8cda-23bfb9620e1f.jpg
Foto: Uglješa Bokić, napadač na novinara ispred novosadskog sajma na dan izbora

Ovo su samo neki od brojnih primera kako pripadnici SNS-ovog kriminalnog kartela terorišu novosađane i novosađanke, zarad privatnih interesa kapitalističke klike iz vrha gradske vlasti.  

Kapitalizam i kriminal

Kriminal ne postoji zato što kapitalistički sistem ne radi kako treba, zato što nije dobro implementiran ili zato što ima previše (njemu inherentne) korupcije, već je upravo posledica samog kapitalističkog sistema čije ga vladajuće klase rado koriste da sačuvaju svoju moć, obezbede svoje interese i pasivizuju siromašne slojeve društva. Kriminal je moguće iskoreniti jedino iskorenjivanjem kapitalizma i izgradnjom socijalističkog društva gde će ljudi a ne profit biti prioritet državne politike.

Pratite naš rad i pridružite nam se u borbi kroz koju ćemo zajedno izgraditi sistem za ljude a ne za kriminalno-naprednjački kapitalistički kartel! 

BUDI U TOKU!

Prijavi se na naš newsletter i budi u toku sa svim našim aktivnostima i novim sadržajem.