bolovanje

Strani investitori u napadu na pravo na bolovanje

1024 1024 Partija radikalne levice

Kontrola Ministarstva zdravlja utvrdila je da zdravstvene ustanove u Nišu odobravaju i vode bolovanje u skladu sa zakonom i svim standardima.

Ova bizarna istraga vođena je jer su se početkom 2024. tadašnjoj premijerki Brnabić, “poslodavci” iz fabrika Leoni, Zumtobel, IMI i Johnson Electric požalili na povećan broj bolovanja. Ne samo da su uslovi rada i plate u ovim fabrikama očajni. Ne samo da je sindikalno organizovanje skoro pa onemogućeno; već su tokom protekle godine dve radnice u postrojenjima Leonija (u Kraljevu i u Malošištu) preminule. Danka Ranković od posledica povrede na radu, a Maja Stanković nakon što su je iz fabričke ambulante umesto kardiologu, poslali nazad na traku. Nakon toga, niški Leoni se usudio da se žali na broj bolovanje, a naša Vlada požurila da to istraži.

Aktuelni Zakon o radu — zajedno sa paketom zakona o štrajku, sindikalnom organizovanju i agencijskom radu, kroz koji radnice i radnici treba da se snalaze kao pravnici — je očajan i pisan po meri stranih investitora. Ali i takav, on je za većinu radnika i radnica u Srbiji daleko od stvarnosti. Čak i zakonom zagarantovane benefite poput bolovanja, investitori mogu bahato i javno da dovedu u pitanje. Dok kolaborantske vlasti da postupaju u skladu sa njihovim željama.

U ovako neprijateljskom sistemu jedino što nam preostaje je organizovanje na radnom mestu. Ali u situaciji gde su zakonodavci i poslodavci učinili sve da to spreče, posebno je važno političko organizovanje van radnog mesta za sistemske promene.

Zato vas pozivamo da 1. maja u 14 časova dođete na trg Slavija. Organizujemo Prvomajski protest PRL: ZAJEDNO U BORBU ZA RADNIČKU SRBIJU

BUDI U TOKU!

Prijavi se na naš newsletter i budi u toku sa svim našim aktivnostima i novim sadržajem.