strani radnici

Strani radnici u sivoj zoni

940 788 Partija radikalne levice

Ponovo smo svedoci nasilja nad radnicima, ovog puta su to radnici iz Indije koji su došli da rade na izgradnji kineske fabrike Ling Long u Zrenjaninu. Posle 3 meseca rada bez isplaćene zarade radnici su se za pomoć obratili medijima i radničkim aktivistima, što je dovelo do prekomerne i nasilne reakcije menadžmenta gde je jedan od radnika lakše povređen.

Radnici žrtve svetskog kapitalističkog sistema

Neoliberalni kapitalizam napravio je novi sofisticirani model trgovine ljudima. I strani radnici koji dolaze kod nas, i naši radnici koji su primorani da idu na zapad, su žrtve svetskog kapitalističkog sistema. Kapitalisti su uspostavili lanac eksploatacije koji se proteže od bogatih država kapitalističkog centra, kroz nas, pa do onih najsiromašnijih. Pomoću tog lanca oni drže niske cene rada i kod nas i u svim zemljama u “lancu”, ostavljaju radnike i radnice bez opcija, i sistematski pljačkaju resurse potčinjenih zemalja; a ogromna reka ljudi primorana je da napusti svoje porodice i sredinu i da se kreće uz taj lanac, radeći po nedostojnim ili otvoreno robovskim uslovima u inostranstvu. Samo šačica najbogatijih profitira od tog lanca i direktno i indirektno eksploatiše ceo svet.

Sve češći angažman radnika iz siromašnijih zemalja, koji rade bez ikakvih prava i za mizerne plate, dovodi i do držanja niskog nivoa zarada i do toga da se strani radnici krive za loš položaj domaćeg radništva. Hitno je potrebna potpuno nova regulacija uslova rada kojom će biti obuhvaćena i ova ogromna siva zona koja ostavlja praktično neograničen prostor za eksploataciju. 

BUDI U TOKU!

Prijavi se na naš newsletter i budi u toku sa svim našim aktivnostima i novim sadržajem.