ŠTRAJK RADNIKA POŠTE ŠTITI JAVNI INTERES

1024 426 Partija radikalne levice

 

Socijaldemokratska unija podržava jednočasovni štrajk upozorenja Sindikata PTT Srbije, koji je zakazan za 19. april u podne. Zahtevima ovog štrajka se štite ne samo interes i položaj članova sindikata, već i javni interes i položaj radnika angažovanih po prekarnim uslovima.

Naime, Sindikat PTT Srbije između ostalog zahteva “rešavanje statusa radnika koji rade po osnovu privremeno povremenih poslova i visine cene rada za radnike koji su radno angažovani po ovom osnovu” i “poštovanje zakonskih normi i procedura u donošenju poslovnih odluka”, kao i “ukidanje Uredbe o zabrani zapošljavanja u javnom sektoru” i “angažovanje potrebnog broja izvršilaca i sredstava za rad na tehnološkim radnim mestima”.

Prekarni rad je sve zastupljeniji u javnim preduzećima u Srbiji, što je sistemska mera koja ima za cilj da oslabi ulogu sindikata i da normalizuje prekarni rad, u smislu “kad može država zašto ne bi i privatnici”. Problem je naročito metastazirao primenom Vladine Uredbe o zabrani zapošljavanja u javnom sektoru, kojom su javna preduzeća i ustanove naterani da problem nedostatka radne snage rešavaju angažovanjem novih radnika po prekarnim uslovima. Sindikat PTT Srbije se odlučno pobunio protiv eksploatacije i nesigurnog položaja svojih mladih kolega koji nisu članovi sindikata, kao i protiv bezakonja u poslovanju svog preduzeća, čime štiti interes svih građana Srbije.

Sindikat PTT Srbije je ušao u solidarnu borbu za svakog radnika i jasno pokazao da radnici javnih predzeća nisu “paraziti” koji “samo rade svoj posao” i ćute na kršenje zakona i javnog interesa od strane partijskog menadžmenta. Pozivamo građane Srbije da ih podrže.

U Beogradu, 17. april 2017. godine

Sekretarijat SDU

BUDI U TOKU!

Prijavi se na naš newsletter i budi u toku sa svim našim aktivnostima i novim sadržajem.