PROTIV UNIŠTAVANJA ZRENJANINSKOG POZORIŠTA

800 606 Partija radikalne levice

Socijaldemokratska unija oštro osuđuje direktorsku samovolju i bezobzirni udar na umetničke slobode i prava kulturnih radnika u Narodnom pozorištu “Toša Jovanović” u Zrenjaninu.

 

Otkazom umetničkoj savetnici i pozorišnoj rediteljki Anđelki Nikolić i zaustavljanjem četiri predstave koje su bile u pripremi, pod ciničnim izgovorom “nedostatka sredstava”, ponižava se trud radnih kolektiva u čijem su kreativnom timu neki od naših najuglednijih dramskih umetnika i umetnica. Aktuelni direktor pozorišta u Zrenjaninu, Ivan Francuski, nekadašnji SPS-ovski predsednik opštine Zrenjanin, već je stvarao afere tokom privatizacije Radio Zrenjanina i zdušno učestvovao u gašenju tog vrednog gradskog medija sa tradicijom od preko tri decenije. Sada je vučićevsku autokratsku politiku uvijenu u kapitalističku demoagogiju “mera štednje” počeo da sprovodi i u zrenjaninskom pozorištu.

 

Zrenjaninski slučaj samo je još jedan u nizu primera bahatog odnosa vlasti prema kulturi, koji su do vrhunca dovele neznalice iz Srpske napredne stranke i njenih prilepaka. Videli smo kako širom Srbije osioni i neodgovorni funkcioneri, postavljeni od vladajuće garniture, otpuštaju stručne i sposobne ljude po kulturnim centrima, ustanovama kulture i pozorištima, zastrašuju zaposlene, otkazuju predstave i programe kako im se ćefne. Ovi ljudi temeljno uništavaju javne institucije kulture, želeći da od njih naprave bezlične i nefunkcionalne prostore, i na kraju ih pretvore u lukrativne nekretnine.

 

Srpske kompradorske elite izvrsno sarađuju kako bi kulturu svele na muzej poltronskih figura i planetu dosade, a potom uživale u komforu i vlasti bez glasova otpora i kritike, koji su se uvek mogli naći u istinski slobodnoj umetnosti. Naša jedina šansa protiv te štetne kulturne politike leži u solidarnosti i udruženom otporu. Socijaldemokratska unija poziva sve progresivne pojedince i organizacije da se uključe u zajedničku borbu za javne ustanove u kulturi, za kulturu dostupnu svima, za slobodu umetnosti i prava kulturnih radnika i radnica.

 

U Zrenjaninu, 10. aprila 2017. godine

 

Opštinski odbor SDU Zrenjanin

BUDI U TOKU!

Prijavi se na naš newsletter i budi u toku sa svim našim aktivnostima i novim sadržajem.