Socijaldemokratska unija ne izlazi na parlamentarne republičke izbore: ujedinjena partija levice sprema se za dugoročnu borbu

1024 683 Partija radikalne levice

Glavni odbor Socijaldemokratske unije doneo je odluku da SDU neće učestvovati na parlamentarnim republičkim izborima zakazanim za 26. april 2020. godine, jer ne postoje uslovi za fer izbore. Nefer uslovi ne podrazumevaju samo medijski mrak, nasilje i potpunu dominaciju vladajuće stranke u društvenom i političkom životu, koji izbornu trku čine dodatno otežanom. Mi nepravednim smatramo sve izbore u kojima o pravu da se bude biran odlučuje novac. Parlamentarna borba nije dostupna običnim građanima i građankama koji se bore za svoja uverenja i za interese zajednice u kojoj žive. U tom smislu nijedni izbori od uvođenja višestranačja u Srbiji nisu bili ni fer niti slobodni, već su predstavljali paravan demokratije za one koji tu demokratiju mogu da priušte. Levica u Srbiji bori se za prava upravo najsiromašnijih, najugnjetenijih i najmarginalizovanijih slojeva stanovništva i nema finansijsku podršku „bogatih Srba“ kojom se hvali radikalna desnica.

Neizlazak Socijaldemokratske unije na izbore ne podrazumeva podršku taktici bojkota, koja takođe pogoduje najprivilegovanijima i najbogatijima u opoziciji, i koja je nametnuta kao centralna tema političkog života. Time se po ko zna koji put u zapećak stavljaju suštinske borbe koje se odvijaju na marginama političke javnosti, poput borbi za radna prava, za krov nad glavom, za očuvanje reka i prirode, a na koje nijedna politička struktura koja se zalaže za održavanje kapitalističkog statusa kvo nema odgovor. Zbog toga mi nastavljamo da svakodnevno, na ulicama, u fabrikama, na planinama i u domovima vodimo ove borbe, birajući da ograničene resurse koje imamo iskoristimo za pomaganje onima koji svoj glas u parlamentu ne mogu da priušte, kao i za stvaranje organizacije ujedinjene  levice koja će za sve nas moći da se bori u parlamentu i van njega. Ujedinjena partija levice, na čijem stvaranju radimo dugo i posvećeno, ne nastaje radi aprilskih izbora, već se sprema za dugoročnu borbu za potlačene.

U saradnji sa lokalnim odborima, nastavićemo da ispitujemo postoje li povoljne okolnosti da se uzme učešće u lokalnim i pokrajinskim izborima.

BUDI U TOKU!

Prijavi se na naš newsletter i budi u toku sa svim našim aktivnostima i novim sadržajem.