SKANDALOZAN SPORAZUM U FIJATU JE REAKCIJA VLASTI NA TALAS ŠTRAJKOVA

1024 654 Partija radikalne levice

 

Socijaldemokratska unija smatra da je pritisak Vlade Srbije na sindikat Fijata da zaključi sporazum nepovoljan po radnike panična reakcija vlasti na talas štrajkova koji je proteklih nedelja zahvatio Srbiju. Vlast sada pokušava da stavi radničko nezadovoljstvo pod kontrolu sistemom sitnih ustupaka i široke represije.

Skandalozan sporazum rukovodstva i sindikata Fijata, zaključen uz posredovanje Vlade Srbije, kojim se radnicima Fijata nameće „suzdržavanje“ od štrajka u naredne tri godine, nema nikakvu pravnu snagu i služi samo zastrašivanju radnika. Štrajk je ustavno pravo, koje „može biti ograničeno samo zakonom, shodno prirodi ili vrsti delatnosti“ (član 61. Ustava Republike Srbije). Vlada treba da štiti prava građana, a ne da saučestvuje u zaveri kojom se građani obeshrabruju od borbe za svoja prava.

Osnivanje Komisije za tehnička merenja, takođe dogovoreno jučerašnjim sporazumom u Vladi Srbije, očigledno govori o namerama rukovodstva Fijata da izbegne rešavanje problema prevelikog opterećenja radnika, koje je bilo jedan od glavnih uzroka štrajka. Preveliko opterećenje Fijatovih radnika u Kragujevcu nakon prošlogodišnjeg masovnog otpuštanja je činjenica koju su štrajkači jasno obrazložili u svojim zahtevima. Formiranje komisije čiji je navodni zadatak da iznova utvrđuje nešto što je već dokazano je dobro poznat način da se rešenje otegne u nedogled.

Jedini odgovor koji radnici i šira javnost mogu dati na pojačani pritisak vlasti su solidarnost i upornost u borbi za humane uslove rada. To mora značiti oštriju borbu za radničku kontrolu sindikata, kao i povezivanje sa drugim organizacijama i borcima za radnička prava.

 

U Beogradu, 25. jula 2017. godine,

 

Sekretarijat SDU

BUDI U TOKU!

Prijavi se na naš newsletter i budi u toku sa svim našim aktivnostima i novim sadržajem.