RADNICI GOŠE S PRAVOM TRAŽE REŠENJE OD VLADE

1024 683 Partija radikalne levice

Odluka štrajkača Goše da protestuju ispred Vlade Srbije potpuno je ispravna, jer su Vlada Srbije i institucije pod njenom kontrolom podjednako odgovorne za kritičan položaj preduzeća i njegovih radnika kao i privatni vlasnik.

Bivši vlasnik Goše, slovačka kompanija ŽOS, prestala je da plaća obaveze prema radnicima i prema državi pre više od dve godine. Pritom je ŽOS godinama ranije, praktično odmah nakon preuzimanja Goše 2007. godine, počela da opterećuje Gošu krajnje sumnjivim dugovima prema sebi i svojim povezanim firmama. Dovođenje Goše u dužničko ropstvo je moglo biti sprečeno još u postupku kontrole izvršenja ugovora o privatizaciji, ali izvršna vlast je odbila da reaguje. Nagomilavanje duga prema radnicima i državi takođe je moglo biti zaustavljeno na vreme, ali je ponovo izostala reakcija izvršne vlasti. Prema tvrdnjama štrajkačkog odbora, ŽOS i dalje kontroliše Gošu, kao najveći akcionar sadašnjeg vlasnika, kiparske firme Lisnart holdings limitid. Još gore, ŽOS takođe kontroliše i Gošine dugove kao najveći poverilac, iz čega je sasvim razumljiva nezainteresovanost menadžmenta Goše za razgovor sa radnicima kao poveriocima. Naime, u slučaju da Goša ode u stečaj, ŽOS će kao najveći poverilac i dalje potpuno kontrolisati njenu sudbinu i sudbinu ostalih poverilaca. Drugim rečima, šta god da je krajnji cilj ŽOS-a, potraživanja radnika ga ničim ne ugružavaju, i ŽOS nema nikakav interes za razgovore i pregovore sa drugim poveriocima, uključujući i radnike. Na žalost, izgleda da nema interes ni za razgovore o nastavku proizvodnje, iz čega se delimično može nazreti krajnji cilj ŽOS-a.

Ovakvu poziciju je ŽOS-u omogućila izvršna vlast svojim višegodišnjim kontinuiranim nepostupanjem. Odgovor premijerke Ane Brnabić, da će staviti dug prema državi „na drugo mesto u odnosu na dugovanja zaposlenima“, samo je nastavak iste neodgovorne politike. Vlada treba da inicira postupke u kojima bi se utvrdila odgovornost nadležnih institucija za položaj u kom se danas nalaze Goša, njeni radnici kao poverioci i kao zaposleni, i Republika Srbija kao jedan od poverilaca, i stvorili uslovi za obeštećenje opljačkanih. Umesto toga, premijerka najavljuje razrešenje sukoba u Goši tako što će zanemariti interes Republike Srbije navodno u korist radnika.

U Beogradu, 17. avgusta 2017. godine,

Sekretarijat SDU

BUDI U TOKU!

Prijavi se na naš newsletter i budi u toku sa svim našim aktivnostima i novim sadržajem.