Samo solidarna borba!

245 350 Partija radikalne levice

Prošle godine u Srbiji je 53 radnika poginulo na radnom mestu, najviše od 2006. godine. Ovaj tragični rekord posledica je nedostatka političke volje da se sprovedu propisi o bezbednosti i zdravlju na radu,  kao i dramatičnog porasta siromaštva, zbog kog radnici nemaju izbora osim da pristanu na nebezbedne  uslove rada.

Ovogodišnji Međunarodni praznik rada obeležavamo sa strepnjom da će tragične posledice kapitalističke  eksploatacije samo eskalirati. Vlada priprema donošenje zakona o privatnim agencijama za  iznajmljivanje radnika, koji će smanjiti zarade i još više ugroziti bezbednost na radu. Nacrt zakona koji je  Ministarstvo rada predstavilo krajem prošle godine predviđao je izvesna ograničenja „rada na lizing“, ali  kako sada stvari stoje, ta će ograničenja biti izbačena iz konačne verzije, na zahtev velikih kompanija i  privatnih agencija za iznajmljivanje radnika. Legalizacijom nekontrolisanog „rada na lizing“ praktično se stavlja van snage ionako loš Zakon o radu – radnici će svakodnevno odlaziti na posao za još manje nadnice, sa još  većim rizikom da li će se s posla vratiti živi i zdravi.

Prvi maj je dan za podsećanje da se za dostojanstven rad i život možemo izboriti samo solidarnom  borbom svih progresivnih društvenih snaga.

Socijaldemokratska unija

Marks21

BUDI U TOKU!

Prijavi se na naš newsletter i budi u toku sa svim našim aktivnostima i novim sadržajem.