Saopštenje opštinskog odbora SDU Pirot povodom jučerašnjih dešavanja u Rakiti

670 300 Partija radikalne levice

Juče ujutru, u 6 časova i 30 minuta, policajci PU Babušnica upali su u kuću Dragana Ilijeva, invalida  koji se otežano kreće uz pomoć štaka, i njegove žene Valentine Ilijev, u Rakiti, sa nalogom Javnog tužilaštva za pretres kuće, tražeći eksploziv i eksplozivne naprave. Tom prilikom su Draganu preneli da im je stigla direktiva iz Beograda i da će u slučaju da boravi na svojoj parceli, koja se graniči sa parcelom investitora i koju je investitor delimično uzurpirao i u potpunosti urušio pretvarajući  je u klizište, odmah biti uhapšen. Dragan Ilijev je podneo tužbu pre godinu dana za nerešene imovinsko pravne odnose, sa privremenom merom, ali slučaj još uvek nije mrdnuo iz fioke suda. Privremena mera nije usvojena u roku od godinu dana. Ovo inače nije prvi put da mu policija upada u kuću. Prethodnog puta, Draganova majka je od stresa završila u bolnici, a narednog dana je i preminula.

Još jednom su institucije pokazale da su stanovnici Rakite građani drugog reda. Njihova zakonska i ustavna prava nisu pod zaštitom ove države, ali su zato “prava” investitora neprikosnovena. Zbog njih su institucije sistema alarmirane u četiri sata ujutru. Nema spavanja kada treba da se gradi na otetoj parceli.

Socijaldemokratska unija osuđuje ovakvu represiju policije nad meštanima Rakite koji brane svoju reku i selo od samovolje bahatog investitora i još jednom poziva na obustavljanje izgradnje MHE kao i progona stanovnika i stanovnica Rakite.

OO SDU PIROT

BUDI U TOKU!

Prijavi se na naš newsletter i budi u toku sa svim našim aktivnostima i novim sadržajem.