PROTIV ISELJAVANJA SIROMAŠNIH – DA SVI IMAJU KROV NAD GLAVOM!

360 288 Partija radikalne levice

Socijaldemokratska unija smatra da je sve češća praksa angažovanja privatnih izvršitelja za iseljenja najugroženijih građana, koji nemaju drugi krov nad glavom niti sredstva da ga obezbede, jedan od najdrastičnijih vidova Vučićeve politike iživljavanja nad najslabijima. Međunarodni pakt o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima, koji je Srbija potpisala, utvrdio je adekvatno stanovanje kao ljudsko pravo. Uvođenje reda u državi mora se zasnivati na obezbeđenju ljudskih prava, a ne na progonu onih kojima su prava ugrožena.

Nažalost, Vlada ima samo jedan odgovor na porast siromaštva – kažnjavanje siromašnih.

Pre četiri godine vlast je najavljivala da će korist od privatnih izvršitelja imati najšira javnost, a naročito radnici kojima poslodavci duguju plate pod izgovorom da posluju sa gubitkom, dok zapravo skrivaju profit preko povezanih lica. U stvarnosti kapitalističke Srbije, većina izvršitelja pokazala se nesposobnom da naplati potraživanja radnika – u najboljem slučaju, radnici uspevaju da naplate samo manji deo duga u višegodišnjim stečajevima, i to bez prava na kamatu. Privatni izvršitelji, međutim, pokazuju veliku stručnost i efikasnost kada dobiju nalog da od opljačkanih radnika naplate dug za komunalije, ili da ih zbog duga izbace iz stanova. Privatizacija prinudnih izvršenja dala je sramne rezultate i samo povećala nasilje nad najugroženijima, a reakcija vlasti na to krajnje je cinična – privatne izvršitelje sada nazivaju „javnim izvršiteljima“, koji „svoje poslovanje obavljaju u preduzetničkoj formi“.

Socijaldemokratska unija poziva građane i progresivne organizacije u Srbiji da se organizuju na odbrani onih koje neoliberalni kapitalizam dovodi do izbacivanja iz jedinog krova nad glavom. Vlast je sa privatizacijom izvršenja jasno rekla da je ne zanima ko će noćas spavati na ulici i prebacila problem na odnos između dužnika i privatnog izvršitelja. Uvereni smo da je takva politika duboko pogrešna, i da je društvo u Srbiji bolje, humanije i solidarnije od onih koji njime trenutno vladaju.

U Berogradu, 29. marta 2017. godine

Sekretarijat SDU

BUDI U TOKU!

Prijavi se na naš newsletter i budi u toku sa svim našim aktivnostima i novim sadržajem.