U SRBIJI UKINUTI FER I DEMOKRATSKI IZBORI

925 520 Partija radikalne levice

Socijaldemokratska unija smatra da je izbor Aleksandra Vučića za predsednika Srbije samo posledica nezapamćeno neravnopravnih uslova u predizbornoj kampanji. Svakako ne možemo smatrati fer i demokratskim izborima proces u kojem su svi mediji bili angažovani u promociji jednog kandidata, a svakodnevno smo bili svedoci najbrutalnijeg klevetanja opozicionih kandidata, dok je Vučić kampanju vodio sa mesta predsednika Vlade, direktno zloupotrebljavajući državne resurse.

Ovako agresivan nastup, uz ćutanje zapadnih posmatrača na očigledno kršenje demokratskih procedura, govori da nam je predviđena pozicija zemlje na periferiji kapitalističkog sveta, a da je Vučićeva uloga da završi rasprodaju javnih dobara i pretvaranja Srbije u zemlju jeftine radne snage i obespravljenih radnica i radnika. Nastavak apsolutne vlasti Aleksandra Vučića je garancija nastavka “politike štednje”, privatizacije javnog sektora, daljeg osiromašenja društva i konstantnog odliva mladih kvalifikovanih ljudi. Ovakva politika nije u interesu građana Srbije, ali jeste interes međunarodnih finansijkih institucija i korporacija kojima je potrebna neorganizovana i slabo plaćena radna snaga.

Ovim izborima je ukinuta možda i jedina preostala pozitivna tekovina petooktobarskih promena, a to je fer i demokratski izborni proces. Pred građanima Srbije, sindikatima i demokratskim i progresivnim političkim organizacijama stoji težak zadatak vraćanja volje naroda u politički život Srbije. Srbija plaća previsoku cenu neodgovornosti i korumpiranosti političkih elita, i moramo biti svesni da samo ujedinjeni i dobro organizovani možemo opstati. Kao što na nedavno održanom protestu reče predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika: “Moramo čuvati jedni druge. Nema ko da nas čuva”.

Info služba SDU

BUDI U TOKU!

Prijavi se na naš newsletter i budi u toku sa svim našim aktivnostima i novim sadržajem.