PRL: Privođenje Ivana Zlatića je kriminalizacija solidarnosti

545 960 Partija radikalne levice

Generalni sekretar PRL, Ivan Zlatić, priveden je sredu popodne u Beogradu dok je solidarno pomagao ljudima u odbrani od izvršenja. Policija u službi izvršitelja primenila je silu i doslovno ga odvukla sa sobom do policijskog automobila.

Tokom izvršenja nije bilo incidenata niti kršenja javnog reda i mira. Izvršitelj je javno rekao da će kažnjavati okupljene na osnovu informacija koje dobije od policije, a svedoci su čuli kako razmišlja da li da tvrdi da su ga vređali ili napali.

„Nakon što je izvršenje odloženo policija je na sve načine pokušala da legitimiše prisutne solidarne građane ikako bi lične informacije, prema skandaloznom tekućem Zakonu o izvršenju i obezbeđenju, prosledila izvršitelju koji ovlašćen da piše kazne,“ kazao je generalni sekretar PRL Ivan Zlatić.

Kako je dalje objasnio, Zakon o izvršenju i obezbeđenju je izmenjen 2020. godine na način da izvršitelji mogu da naplaćuju visoke novčane kazne od 10 do 200.000 dinara za svakog koga smatraju odgovornim za smetnje u izvršenju, a da policija asistira u njihovom izvršenju.

– To je mera koja služi za kriminalizaciju solidarnosti i finansijsko iscrpljivanje ljudi kako bi se sprečilo da budu solidarni jedni sa drugima, zaključuje Zlatić, dodajući da je užasna situacija što policiji terenu umesto njihovih pretpostavljenih komanduje privatni preduzetnik kakav je izvršitelj.

Predsednica PRL Milena Repajić smatra da je jedino rešenje ukidanje javnih izvršitelja. “Ništa u vezi sa izvršnim postupkom nije onako kakvim se predstavlja, sve je obmana javnosti. Počevši od naziva “javni izvršitelji” za privatne preduzetnike kojima je država praktično dala  i sudske i izvršne nadležnosti, do legitimisanja solidarnih građana prilikom izvršenja, koje potom isti ti privatni preduzetnici koriste da bi, bez ikakvog sudskog postupka, razrezivali kazne. Zato je jedino rešenje ukidanje javnih izvršitelja i vraćanje izvršnog postupka u ruke suda.”

13.04.2023.

BUDI U TOKU!

Prijavi se na naš newsletter i budi u toku sa svim našim aktivnostima i novim sadržajem.