poslodavci spremi da ubiju

“Poslodavci” spremni da ubiju radnike zbog profita

1024 1024 Partija radikalne levice

Radnici kanadske fabrike “Magna” u Aleksincu, u kojoj je dan ranije došlo do trovanja preko 100 ljudi otišli su sinoć u treću smenu nakon što su ih poslodavci uverili da su uslovi rada bezbedni.

Međutim, poslodavci su odlučili da im je bitniji profit od ljudskih života. 50 radnika iz treće smene se takođe otrovalo i završilo u hitnoj pomoći.

Oštro osuđujemo ovakvo tretiranje radničkih života kao potrošne robe i zahtevamo da svi krivci snose posledice – pre svega i počevši od poslodavca.

Za ubilačku politiku kompanija poput “Magne”, jedini adekvatan odgovor je nacionalizacija fabrike sa celokupnom imovinom i opremom. Nastavak rada pod zajedničkom upravom države i samih radnika, uz sve bezbednosne mere na kojima je tzv. “investitor” zakidao; i pokretanje istrage protiv svih nadležnih u kompaniji.

Ovo nije izuzetak, nažalost, radnici u Srbiji su svakodnevno pod rizikom od pogibije ili povrede na svom radnom mestu. Njih u rizik ih guraju poslodavci – jer je u kapitalizmu bitniji profit od ljudi. Prethodni ovakvi slučajevi dogodili su se nedavno – u fabrici “Trajal”, Kruševac, poginuo je jedan radnik a teže povređeno četvoro.

BUDI U TOKU!

Prijavi se na naš newsletter i budi u toku sa svim našim aktivnostima i novim sadržajem.