No Pasaran

1024 683 Partija radikalne levice

Piše: Zdravko Janković, šef Izbornog štaba SDU

Kao i svaki izbori i ovi pred nama su prilika da građanke i građani daju svoj sud o aktuelnoj vlasti.  Da li je vlast dobro radila, da li je ispunila ono što je obećala, da li vlada u njihovom ili možda u nečijem tuđem interesu, da li  vodi državu na način koji obezbeđuje budućnost za njihovu decu i unuke su samo neka od pitanja na koja će o vlasti svoj sud dati građanke i građani Srbije u nedelju 24. aprila.

Na žalost, već samo letimičan pogled na trenutno stanje u Srbiji govori u prilog negativnom odgovoru na sva ova postavljena pitanja.

Vlast nije dobro radila, jer da je dobro radila bruto društveni proizvod Srbije bi rastao umesto da pada i stagnira. Vlast nije dobro radila jer bi rastao broj zaposlenih u svim sektorima umesto što nas svake godine plaše otpuštanjima.

Vlast nije dobro radila jer bi kupovna moć građana rasla. Vlast nije dobro radila jer bi javni dug smanjivala, umesto što ga je povećala za preko 70%.Vlast nije dobro radila jer je donela ogroman broj propisa čija je isključiva svrha gušenje privrede umesto da je podstiče. Vlast nije dobro radila jer je smanjen broj učitelja i nastavnika, kao i lekara i medicinskog osoblja, zato što je kroz tzv mere štednje ukinuta hitna medicinska u najmnogoljudnijoj oštini na Balkanu, Novom Beogradu.

Vlast nije ispunila ono što je obećala jer je borbu protiv korupcije, rešavanje 24 sporne privatizacije, svela na političko-poslovni obračun sa konkurencijom svojih tajkuna. Čak i čuveni slučaj  Agrobanke rešen je tako što nije rešen i što je jedna od poslednjih banka u javnom vlasništvu, stara preko 50 godina, likvidirana, bez da je napravljen ozbiljan pokušaj spašavanja. Time je upravo poljoprivreda koja  je bila glavna korisnicia Agrobankinih plasmana, a koja je grana od strateškog značaja za našu zemlju i gde prinosi direktno zavise od ulaganja, koje je Agrobanka obezbeđivala pod povoljnijim uslovima, dovedena da se u vreme sankcija Rusiji uvedih od strane EU i preplavljenošću našeg tržišta jeftinim poljoprivrednim proizvodima, bori i sa visokim kamatnim stopama komercijalnih banaka. Posledice likvidiranja Agrobanke su sve češće prodaje poljoprivrednih kombinata i zemljišta u bescenje.

Vlast nije ispunila obećanje o izgradnji stanova po ceni od 380 EUR/kvm. Sam Premijer je o tome govorio kao nečemu na čemu će početi da se radi početkom prošle godine i to kao deo revitalizacije naše posrnule građevisnke infrastrukture. Ni jedan jedini stan nije započet. Ni jedan kvadrat zemlje nije otkupljen, a već započeto naselje Stepa Stepanović i dalje stoji nedovršeno bez projektom predviđene škole i dečijeg vrtića i neophodne saobraćajne infrastrukture. To je naselje koje podiže država, Građevinska direkcija Srbije, na osnovu već usvojenih projekata i sprovedenih tendera i za vreme vladavine ove Vlade nije uspela da to naselje završi. Primera radi, pre više od 40 godina, novobeogradski blokovi su zidani najviše dve – tri godine i bili useljavani sa svom raspoloživom infrastrukturom dok se naslje Stepa Stepanović zida od 2010. Ne čudi stoga što su i građani Stepe odgovorili na agresivnu kampanju SNS – vraćanjem iscepanih plakata.

Vlast nije ispunila obećanje da će penzije ostati na istom nivou. Smanjila ih je – svima sa penzijama iznad 200 eur mesečno je uzeta po jedna i jedna četvrtina penzije. Posledica te katastrofalne mere je smanjena potrošnja a samim tim i potražnja i proizvdonja što za posledicu ima stagnaciju bruto društvenog proizvoda. Neka druga država bi možda i mogla da sebi dozvoli stagnaciju BDPa, ali Srbija koja je u jednoj godini izgubila 90% BDP (1992 u odnosu na 1991) sebi ne sme da dozvoli rast koji je manji od 5% godišnje. Ova nekompetentna vlast kroz mere štednje i stagnaciju BDP vodi Srbiju ne u recesiju, nego u depresiju.

Nastavljajući politiku podrške isključivo stranim investitorima kroz programe SIEPA a protiv čega se zalagala u kampanji 2012, aktelna Vlada pored toga što stavlja u neravnopravan položaj domaće i strane investitore, dovodi radnice i radnike Srbije u slobodnim zonama u robski položaj prema novim vlasnicima. Aktuelna vlada sredstvima prikupljenim od poreza i taksi za novovedene prekršaje pomaže uspostavljanje sistema eksploatacije sopstvenih građana i glasača.

Smanjenjem broja nastavnika, ukidanjem dotiranja udžbenika u osnovnim i srednjim školama kao i nereformisanjem obrazovnog sistema odozgo, aktuelna Vlada radi protiv budućnosti i naše dece i naših unuka – jer zapuštanje obrazovnog sistema u jednoj, što ova Vlada čini, ima posledice u bar dve naredne generacije. Promovisanjem “snalažljivosti” u kupovini diploma najviših akademskih zvanja, Vlada i njen Premijer, su direktno zakucali poslednji ekser u kovčeg srpskog obrazovnog sistema, načetog krizom 90-ih godina.

Zbog svega gore navedenog, ova vlast nema prelaznu ocenu. Zbog svega gore navedenog potrebno je izaći na izbore i izreći sud o ovoj vlasti i njenim satelititma. Zbog svega ovoga sam se i ja ponovo angažavao posle 14 godina političke pasivnosti jer ne želim da dozvolim da se ugrozi budućnost moje dece i mojih unuka, ako je već moja sadašnjost obeležena desetogodišnjim ratom u ex YU, petooktobarskim promenama i pogrešnom tranzicijom koja je ratne profitere proglasila za elitu.

Zbog svega ovoga NoPasaran!

BUDI U TOKU!

Prijavi se na naš newsletter i budi u toku sa svim našim aktivnostima i novim sadržajem.