Dosta negiranja genocida!

1024 725 Partija radikalne levice

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić još jednom je negirao genocid u Srebrenici u svom saopštenju povodom presude Radovanu Karadžiću. Stavljanje reči genocid pod navodnike uvredljivo je za sve srebreničke žrtve i predstavlja nastavak negacije od strane Tomislava Nikolića.

Socijaldemokratska unija smatra da je presuda Radovanu Karadžiću još jedna u nizu koja je potvrdila zločnački karakter politike u kojoj su učestvovali i Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić. Nesumnjivo je utvrđeno da se u Srebrenici desio genocid koji je pažljivo planiran i čiji tragovi je trebalo da se sakriju.

Umesto prihvatanja sudski utvrđenih činjenica i istine, ponovo je na delu nagiranje genocida, negiranje krivice Radovana Karadžića i izmišljanje da se sudilo celom narodu. Kolektivna krivica ne postoji, nju su izmislili oni koji su počinili zločine kako bi se krili iza naroda. Ni jedan narod nije odgovoran za genocid u Srebrenici. Za njega je odgovoran Radovan Karadžić i drugi osuđeni.

Vučić, Nikolić, Karadžić, Milošević, Šešelj i drugi učestvovali su u velikosrpskom projektu čija su diretna posledica ratni zločini nad nesrpskim stanovništvom u Bosni i Hercegovini uklučujući i genocid u Srebrenici. Njih i dalje vezuje nacionalizam i u biti identično stanovište negiranja zločina.

Socijaldemokratska unija i dalje smatra da je neophodno da Republika Srbija usvoji zakon kojim će negiranje genocida biti zabranjeno, a oni koji to rade sankcionisani.

Luka Božović,
Potpredsednik SDU

BUDI U TOKU!

Prijavi se na naš newsletter i budi u toku sa svim našim aktivnostima i novim sadržajem.