Ivan Zlatić: Tokom pandemija najugroženiji zanemareni

300 300 Partija radikalne levice

Član Predsedništva Partije radikalne levice, Ivan Zlatić, bio je sagovornik dnevnog lista “Danas” na temu vakcinacije:

Kampanja koju vlast u Srbiji sprovodi u pogledu vakcinacije stanovništva protiv korona virusa je politikantska i više usmerena na umirivanje proruskih, prokineskih i prozapadnih fantazija među narodom nego na javno zdravlje, smatra Ivan Zlatić iz Partije radikalne levice.

– U bezbednost vakcine se ne veruje, ona se naučno dokazuje. Međutim jeste ozbiljno pitanje zašto toliki broj ljudi nema poverenja u nauku, a odgovor je – zato što je javno zdravlje podređeno profitu. I zato se ne može verovati u pravičnost vakcinacije – kaže Ivan Zlatić za Danas.

Kako dodaje, masovna vakcinacija je neophodna da bismo izašli iz pandemijske krize, ali pravičnosti očigledno nema ni u proizvodnji, ni u distribuciji vakcina.

– Opasno je tvrditi da su vakcine nebezbedne, ali je naivno negirati prirodu neoliberalnog sveta u kom živimo, koji se svakako ne temelji na međunarodnoj solidarnosti i pravičnosti nego na trci za profitom i ratu za resurse. Zato je, sa ovom vlašću i bilo kojom drugom koja svakom okupatoru želi da kaže „da“, nemoguće da vakcinacija bude samo pitanje javnog zdravlja i pravičnosti, već profita i interesa – ističe Zlatić.

Sagovornik Danasa podseća na potpuno zanemarivanja najugroženijih tokom vanrednog stanja zbog epidemije, te predviđa da će i u slučaju vakcinacije oni biti preskočeni, ili da neće biti na listi prioriteta za sistemsko rešenje kojim bi se zaštitilo njihovo zdravlje i sačuvali životi.

Izvor: dnevni list “Danas”

BUDI U TOKU!

Prijavi se na naš newsletter i budi u toku sa svim našim aktivnostima i novim sadržajem.