Ekološki odbor PRL: Osuda nebrige vlasti koja je dovela do ugrožavanja Ibra i okoline

421 298 Partija radikalne levice

Najoštrije osuđujemo nebrigu i bahatost kako opštinskih vlasti Leposavića na severu Kosova tako i aktuelnog režima u Srbiji koji su doveli do pucanja bedema industrijskog jalovišta rudnika Trepča i izlivanja jalovine u reku Ibar.

Još nije poznato koje su količine u pitanju, ali je sigurno reč o toksičnim materijama koje nastaju na kopovima uglja, bakra i cinka a procenjuje se da se na potezu Gračanica –Leposavić nalazi preko 150 miliona tona jalovine. Ovim izlivanjem su ugroženi ne samo opština Leposavić i vodosnabdevanje Kraljeva, već i sva mesta nizvodno od ušća Ibra u zapadnu Moravu kao i Dunav, a predviđa se da će se toksične materije najviše taložiti kod nacionalnog parka Đerdap.

Problem brane u Leposaviću nije nov – na njega se meštani žale godinama a poplave su pokazale užasne posledice nebrige i javašluka, oličene kako u otrovnom jalovištu tako i u divljim deponijama organskog otpada. Napominjemo da se aktuelna vlast kune u većinski srpske opštine na severu Kosova samo onda kad na izborima treba gurati svoje kandidate koji pripadaju korumpiranim i kriminalnim elitama. Životi i zdravlje “običnih” građana, bili oni u Leposaviću, Kraljevu ili Donjem Milanovcu su za njih bili, jesu i biće, potpuno nebitni. Jedino s obaranjem ovakvih trulih i nesposobnih struktura s vlasti i uvođenjem odgovornog, ekološki svesnog, socijalističkog sistema, građanke i građani mogu računati na bolju budućnost.

Oduprimo se otrovnoj vlasti! Budimo brana koja neće popustiti!

BUDI U TOKU!

Prijavi se na naš newsletter i budi u toku sa svim našim aktivnostima i novim sadržajem.