Ivan Zlatić i Milena Repajić za Inside Arabia: “Pogoršavanje odnosa sa arapskim svetom ubedljivo najgori deo Vašingtonskog sporazuma!”

1024 472 Partija radikalne levice

Preveli smo intervju koji su za Inside Arabia dali član i članica predsedništva Partije radikalne levice, Ivan Zlatić i Milena Repajić:

Ivan Zlatić, član Predsedništva Partije radikalne levice u Srbiji, veruje da se “predsednik Vučić očito kladi na interese država koje nisu priznale Kosovo da štite međunarodno pravo i sebe od imperijalne autokratije bez obzira na neetično i kontradiktorno ponašanje Srbije”. Ipak, prema Zlatićevom mišljenju, skepticizam prevlađuje među zemljama članicama EU o daljem proširenju EU i to raspoloženje se neće menjati u skorijoj budućnosti. Rekao je da srpske vlasti znaju da njihova odluka da premeste ambasadu u Jerusalim nije stvaran problem za Brisel, već zgodan izgovor za odugovlačenje “evropskog puta” Srbije.


U razgovoru za Inside Arabia, Milena Repajić, članica Predsedništva Partije radikalne levice u Srbiji, rekla je da je Vašingtonski sporazum ozbiljan korak u pomeranju pregovora Beograda i Prištine iz Brisela u Vašington, što je Trampova administracija pokušavala da uradi od 2016. Vučić je izgleda sve karte stavio na Trampa, ugrožavajući odnose sa EU, ali i sa Kinom i Rusijom. To je, prema Repajić, razlog iza protesta EU, dok je premeštanje srpske ambasade u Jerusalim samo paravan.


Zaista, Vučić se opkladio na Trampa, što je očigledno bio kratkovid potez. Sada srpski predsednik može samo da se nada da sa pobedom Bajdena i Haris može strateški da se izvuče iz dogovora i to predstavi kao diplomatsku uspeh, prema Repajić. To je mač sa dve oštrice, dodala je, pošto je sam dogovor bio veoma riskantan čin koji je trebalo da poveća Trampove šanse za pobedu, dajući mu šansu da naizgled razreši dugotrajni konflikt na Balkanu i da ubedi jednu evropsku zemlju da premesti ambasadu u Jerusalim. Vučiću je trebalo dosta vremena da se umili Trampu, naročito pošto je podržao Hilari Klinton samo nekoliko nedelja pre izbora 2016. Podrškom Trampu ovog puta, izgleda je ponovio istu grešku, primetila je, u svetlu Bajdenove pobede na predsedničkim izborima u SAD. Za Zlatića, ovo [pogoršanje odnosa sa arapskim svetom] je ubedljivo najgori aspekat Vašingtonskog sporazuma. Dok je socijalistička Jugoslavija razvijala dobre političke i ekonomske odnose sa arapskim zemljama kroz Pokret nesvrstanih i svoj antikolinijalni spolknopolitički stav, pravo je čudo kako je Srbija održala relativno dobre odbose sa arapskim svetom tokom i nakon 1990-tih, uprkos svojoj snažnoj nacionalističkoj, antimuslimanskoj agendi. Međutim, sa odlukom o premeštanju srpske ambasade u Jerusalim i o proglašavanju Hezbolaha terorističkom organizacijom, on se boji da Srbija može ozbiljno da pokvari odnose sa mnogim arapskim/muslimanskim državama.


Takođe postaje sve teže za Vučića da održava dobre odnose sa SAD i EU s jedne strane, i sa Rusijom i Kinom sa druge, primetila je Repajić. Ona je objasnila da je član 9. direktno usmeren protiv Kine, pošto obavezuje potpisnike da iz svojih mreža mobilne telekomunikacije uklone 5G opremu od “neproverenik prodavaca” i da zabrani takvim prodavcima da konkurišu u budućnosti. Ovo se uglavnom tumači kao potez uperen protiv “Huaveija” i može ozbiljno da ugrozi odnos Srbije sa Kinom.

Više o stavu Partije radikalne levice o imperijalizmu, i o položaju Srbije u okviru imperijalističkog sistema možete čuti na internet tribini koja će se održati 27. februara, na kojoj će govoriti Jovo Bakić, član Izvršnog odbora PRL, i Milena Repajić, članica predsedništva PRL, a koju možete pratiti na našem jutjub kanalu, i uključiti se u diskusiju preko linka: 

https://us02web.zoom.us/j/82232439232?fbclid=IwAR1iXLTfCGIxKwLNS40zhwXhFAgim2YpmJXoAvS7FhQwMcJnX3TR98Ae2GM#success

BUDI U TOKU!

Prijavi se na naš newsletter i budi u toku sa svim našim aktivnostima i novim sadržajem.