platinasti vuk

“Platinasti vuk” – vojna vežba vojske Srbije i NATO: lažna neutralnost

1024 683 Partija radikalne levice

U toku je zajednička vojna vežba vojske Srbije i NATO snaga pod nazivom “Platinasti vuk”. Vojna vežba pod istim nazivom održana je i prošle godine.

Dok Vučić i SNS pokušavaju da predstave Srbiju kao vojno neutralnu, a opozicija tvrdi da će nam brojne probleme rešiti potčinjavanje imperiji – istina je da mi nismo vojno neutalni obzirom da učestvujemo u međunarodnim vojnim vežbama sa imepijalnim savezom; i da smo već potčinjeni evroatlantskoj alijansi koja umesto da nam rešava probleme, kako predviđaju liberalni “stručnjaci”, zapravo stvara nove i pogoršava stare kroz podržavanje (a zapravo insistiranje) na daljim privatizacijama, suzbijanju radničkih prava, daljem potčinjavanju naše ekonomije imperijalističkim interesima.

Kapitalistička vlast u Srbiji i zapadni “strateški partneri” decenijama zajedno sprovode pljačku javnih dobara i kontinuirani napad na životne i radne uslove radnika i radnica; a posledice NATO imperijalizma, koji je proizveo stotine hiljada mrtvih, milione izbeglica, i strahovito siromaštvo i razaranja širom sveta, dovode do sve većih i većih kriza.

Na kraju “evroatlantskog puta” kojim Srbija trenutno ide nas ne čeka ni prosperitet, ni demokratija; nego ogoljena diktatura u korist kapitalista i najmodernije verzije hladnoratovskih tehnika represije, koje će se prenositi i razvijati na raznim zajedničkim obukama i vežbama (ove godine je deo aktivnosti posvećen “kontroli masovnih okupljanja” što u prevodu znači: učenje od najrepresivnije države kako se nasilno suzbijaju protesti).

Partija radikalne levice osuđuje sramnu vojnu vežbu sa NATO snagama i poziva vladu Srbije da objasni javnosti zašto krši sopstvenu – očigledno lažnu – odluku da ne učestvuje u međunarodnim vojnim vežbama. Na koji to način vojni savez koji je unesrećio pola planete može doneti “podršku miru u multinacionalnom okruženju”, kako navodi Ministarstvo odbrane, u situaciji u kojoj sve veći deo sveta pruža otpor NATO hegemoniji i zadržava neutralnost u međunarodnim odnosima, a NATO članice podržavaju zločine Izraela u Palestini?

Zalažemo se, kao i do sada, za raskidanje svih ugovora o specijalnoj saradnji sa NATO paktom i najstrožu vojnu neutralnost Republike Srbije.

BUDI U TOKU!

Prijavi se na naš newsletter i budi u toku sa svim našim aktivnostima i novim sadržajem.