Država da preuzme odgovornost za situaciju u koju je dovela radnike SPORTA

1024 725 Partija radikalne levice

Krajem jula vlasnik SPORTA Saša Mirković je otpustio dvoje novinara koji su se suprodstavili njegovoj samovolji i strahovladi. Uprkos solidarnosti koju su otpuštenim novinarima ukazale kolege iz SPORTA, i nepodeljenoj podršci koju su dobili od sportske i šire javnosti, Saša Mirković u četvrtak je otpustio još pet novinara.

Mirković je 2015. godine kupio SPORT od kompanije NOVOSTI, sa minimalnim obavezama prema preuzetim radnicima. Podsećamo javnost da je privatizacija kompanije NOVOSTI jedan od najdrastičnijih slučajeva bezakonja i pljačke društvene imovine, zbog čega se našla i na listi takozvane “24 privatizacije” koje je istražio Savet za borbu protiv korupcije i čije je razrešenje od Srbije 2012. godine zatražio Evropski parlament.

SNS je došao na vlast zaklinjući se da će razrešiti “24 privatizacije” i zaštititi i obeštetiti obespravljene i opljačkane radnike. Premijer nam je nedavno, odgovarajući na poslanička pitanja o svom ekspozeu, rekao da je ovo obećanje ispunio.

U vezi sa privatizacijom kompanije NOVOSTI, barem koliko je javnosti poznato, do današnjeg dana nije preduzeta ni jedna istražna radnja. Ukoliko je nekakve istrage i bilo, javnost o njenom ishodu ne zna ništa. Vlast je međutim iskoristila nalaze Verice Barać da preuzme upravu nad kompanijom NOVOSTI. Umesto da uprava koju kontroliše država uspostavi zakonito i transparentno stanje u kompaniji, ona je na ranije kontroverze dodala i prodaju SPORTA, realizovanu uprkos nejasnim vlasničkim odnosima u NOVOSTIMA.

Socijaldemokratska unija smatra da država, kao akcionar koji po broju glasova ima potpunu kontrolu nad NOVOSTIMA, mora da zaštiti i otpuštene novinare SPORTA i SPORT kao javno glasilo tako što će pokrenuti postupke za raskid ugovora o prodaji SPORTA, kao i za utvrđivanje odgovornosti za samu odluku da se SPORT proda.

Info služba Socijaldemokratske unije

BUDI U TOKU!

Prijavi se na naš newsletter i budi u toku sa svim našim aktivnostima i novim sadržajem.