Progon radnika SPORT-a je nedvosmislen signal za promenu državne politike u medijima

500 209 Partija radikalne levice

Socijaldemokratska unija podržava opravdane zahteve radnika dnevnog lista SPORT za vraćanje otpuštenih novinara na posao, isplatu zaostalih zarada, povezivanje staža i suzbijanje očiglednog mobinga koji vrše vlasnik Saša Mirković i njegov menadžment.

Nezadovoljstvo radnika SPORT-a, koje je izazvano neisplaćivanjem zarada od aprila ove godine i neuplaćivanjem doprinosa za PIO, kulminiralo je nakon pritiska Saše Mirkovića na novinare da pod pretnjom otkaza zaključe aneks ugovora o radu kojim je predviđeno da svaki novinar pored svojih redovnih radnih obaveza napiše još dvadeset vesti dnevno za internet izdanje SPORT-a. Dvoje novinara koji su se suprodstavili ovom upadljivom mobingu su u petak 29. jula dobili otkaze.

U nesvakidašnjem aktu solidarnosti, celokupni radni kolektiv SPORT-a je 29. jula uveče stupio u spontani štrajk na vest da su dvoje njihovih kolega dobili otkaze bez ikakvog opravdanog razloga. Ovim činom radnici SPORT-a zaslužili su bezrezervnu javnu podršku svojoj borbi da zaštite prava iz radnog odnosa i sačuvaju lično dostojanstvo. Na žalost, Inspeksija rada do današnjeg dana nije preduzela nikakve mere da zaštiti nezakonito otpuštene radnike i spreči da se progon proširi na ostale.

Progon radnika SPORT-a i nemogućnost Inspekcije rada i drugih nadležnih državnih institucija da ovaj progon zaustave, jasno ukazuju da moramo iz korena preispitati politiku “povlačenja države iz medija” i bezuslovne privatizacije. Drama zaposlenih u SPORT-u je samo još jedan u nizu očiglednih dokaza de je privatizacija dodatno unazadila i onako lošu medijski situaciju u Srbiji, i da je neophodno što hitnije napraviti sveobuhvatnu strategiju povratka države u medije, kroz formiranje lokalnih javnih servisa, raskid ugovora o privatizaciji u slučajevima gde su ugovori prekršeni, i na sve druge načine koji mogu doprineti povratku javnog interesa u oblast javnog informisanja.

Info služba Socijaldemokratske unije

BUDI U TOKU!

Prijavi se na naš newsletter i budi u toku sa svim našim aktivnostima i novim sadržajem.