SDU POZIVA GRAĐANE NA PROTEST

150 150 Partija radikalne levice

Socijaldemokratska unija podržava zahteve protesta koje organizuje inicijativa Na da(vi)mo Beograd i poziva svoje članove i simpatizere da se kao građani priključe protestima, uvažavajući zahteve organizatora da se na protestima ne ističu partijska obeležja.

Nasilje u Savamali koje je izazvalo ogorčenje građana i proteste Ne da(vi)mo Beograd, ima veoma složene uzroke. Na žalost, oni se u našoj javnosti najčešće svode na problem nereagovanja „partijske policije“. Iako ovaj problem bez sumnje postoji i ne treba ga zanemarivati, kontrola vladajuće partije nad državnim institucijama je ipak samo deo spleta problema koji su prouzrokovali nasilno rušenje u izbornoj noći.

Glavni uzrok, po našem mišljenju, jeste neoliberalna ideologija, koja se u Srbiji za poslednje četiri godine sprovodi žešće nego ikada ranije.

Sve vlade od 2000. godine odgovorne su za dovođenje građana Srbije u ropski položaj u kom se sada nalaze. Nakon 2012. godine ovaj proces je dobio novi zamah. Postali smo zemlja u kojoj su dogovori između vlasti i privatnih kompanija jači od zakona i institucija, i u kojoj se obaveze prema investitoru moraju izvršavati po svaku cenu i svim sredstvima, čak i batinanjem građana i ćutanjem policije.

Informativna služba SDU

BUDI U TOKU!

Prijavi se na naš newsletter i budi u toku sa svim našim aktivnostima i novim sadržajem.