ZAŠTO SU KAFIĆI I DALJE PREPUNI?

515 395 Partija radikalne levice

Naša zemlja sa izuzetno ograničenim i već opterećenim resursima dočekuje najveći talas zaraze, budući da nam je javni zdravstveni sistem devastiran višedecenijskim tranzicionim „reformama“. Da bi se u takvim okolnostima na najbolji mogući način obezbedilo sprovođenje svih važnih mera zaštite javnog zdravlja, neophodno je sprovesti potpunu zabranu rada ugostiteljskih objekata na celoj teritoriji Srbije. Tragično iskustvo iz Italije, čiji su stanovnici početnu fazu epidemije provodili u kafićima, restoranima i drugim prostorima masovnog okupljanja, uči nas da budemo oprezni, i obavezuje da ne ponovimo slične propuste.

Na samom početku sprovođenja mera za sprečavanje, odnosno usporavanje širenja zaraze, potpuno su obustavljene aktivnosti poput obrazovnih, kulturnih, zabavnih i sportskih, te svih pratećih sadržaja iz tih oblasti. Da bi zaista bila sprečena masovna okupljanja, te ako je poznato da su upravo ugostiteljski objekti mesta interakcije velikog broja ljudi, a posebno u okolnostima kada je u društvu prisutan dodatni stres, i kada je deo stanovništva upućen na privremeno odsustvo sa rada ili na rad od kuće, neophodno je da se i ugostiteljski objekti zatvore. Jedini razuman izuzetak mogu biti objekti u kojima se kolektivno hrane zaposleni koji imaju radnu obavezu i organizovanu ishranu, socijalno ugrožena lica, studenti ili đaci. Oni bi rad nastavili po posebnim merama, uz maksimalnu zaštitu zaposlenih kao i korisnica i korisnika.

Pozivamo lokalne samouprave da nalože obustavu rada ugostiteljskih objekata, a njihove vlasnike da pokažu solidarnost i odgovornost prema svojim radnicima i radnicama, odnosno da im redovno isplaćuju zarade u periodu dok objekti ne rade u interesu javnog zdravlja.

Ovakve mere bi pomogle i kompletnom angažovanom medicinskom osoblju u zdravstvenim ustanovama, kome svakodnevno izražavamo zahvalnost i moralnu podršku. Svaki doprinos usporavanju širenja zaraze je konkretna podrška medicinskim radnicama i radnicima, jer omogućava lakši rad zdravstvenog sistema i bolju brigu o svima kojima je zdravstvena nega neophodna.

Zaštita zdravlja i života!

Solidarnost ispred profita!

BUDI U TOKU!

Prijavi se na naš newsletter i budi u toku sa svim našim aktivnostima i novim sadržajem.