Onlajn tribina: “DUG: ropstvo ili razvoj?”

1024 683 Partija radikalne levice

Partija radikalne levice organizuje onlajn tribinu:

Dug: ropstvo ili razvoj?

Dug je nasušno pitanje za zemlje kapitalističke periferije i poluperiferije, među kojima je i Srbija. Bez kredita nemamo praktično nikakvu šansu za razvoj, a od detalja zaduživanja nam presudno zavisi da li nas krediti zaista vode ka razvoju, ili još dublje u periferijalno ropstvo. Kakva je zapadna, a kakva kineska politika po ovom pitanju? Šta zemljama periferije i poluperiferije donosi stupanje Kine na svetsku scenu kao vodeće sile?

Uslovi zaduživanja kod zapadnih kredotora su manje-više poznati našoj javnosti, jer sa njima imamo višedecenijsko iskustvo.

Međutim, kreditiranje na kineski način nam je još uvek nepoznanica, zato što sa njim još uvek nemamo puno iskustva, ali i zato što je kineska politika kreditiranja fleksibilna, „od slučaja do slučaja“, pa su pravilnosti teže uočljive. Ona pravila za koja znamo (npr. zakonska zabrana konverzije duga u vlasništvo, ili sam princip „od slučaja do slučaja“ kao pravilo nasuprot prenormiranom i birokratizovanom zapadnom sistemu), ukazuju na politiku kreditiranja radikalno drugačiju od našeg iskustva.

Govornici:

Branko Pavlović, analitičar

Milan Igrutinović, naučni saradnik Instituta za evropske studije

Razgovor moderira Ivan Zlatić, član Predsedništva PRL

BUDI U TOKU!

Prijavi se na naš newsletter i budi u toku sa svim našim aktivnostima i novim sadržajem.