ZAHTEVAMO HITNE MERE ZBOG KORONA VIRUSA

480 327 Partija radikalne levice

U svetlu širenja Korona virusa (Covid19) u Srbiji, Socijaldemokratska unija zahteva od Vlade da preduzme hitne mere kako bi se umanjile posledice po stanovništvo naše države.

Socijaldemokratska unija smatra da Vlada mora hitno:
• Da spreči sve javne skupove (bez obzira da li se radi o sportskim, kulturnim ili političkim događajima).
• Da poveća kapacitete medicinskih ustanova angažovanjem dodatnog medicinskog osoblja gde je to potrebno i obezbeđivanjem dodatnih materijala i tehničkih sredstava potrebnih za borbu protiv virusa.
• Da privremeno obustavi rad obrazovnih ustanova na svim nivoima (vrtići, škole, fakulteti) i da omogući nesmetano otvaranje bolovanja roditeljima dece do 12 godina radi brige o njima tokom obustave rada.
• Da spreči i kažnjava javno pojavljivanje „stručnjaka“ koji o širenje i potencijalni uticaj virusa komentrišu na šaljiv i netačan način čime unose pometnju i doprinose širenju bolesti.
• Da stopira plaćanje redovnih mesečnih računa za komunalne usluge (struja, telefon, infostan i sl) tokom ovog meseca kako bi se sprečilo stvaranje gužvi u bankama i poštama.

Srbija ima jako staru populaciju i izuzetno narušen zdravstveni sistem što našu državu čini dosta ranjivom na širenje korona virusa. Iz tih razloga vlast mora da se ponaša ozbiljnije i preduzme hitne konkretne mere koje bi građani i građanke videli i osetili a ne samo da ističe „duhovite“ lekare po medijima.

Građane i građanske pozivamo da se pridržavaju saveta stručnjaka za javno zdravlje:

• Redovno i što češće pranje ruku sapunom.
• Kašljite i kijajte u papirne maramice, ukoliko nemate maramice koristite rukav.
• Izbegavajte dodirivanje očiju, nosa i usana neopranim rukama.
• Izbegavajte blizak kontakt sa osobama koje imaju povišenu temperaturu, kašlju i otežano dišu.
• Izbegavajte masovna okupljanja i boravak u prostoru gde se nalazi veliki broj osoba, poput koncerata, bioskopskih premijera, utakmica i političkih mitinga.

Ukoliko neko smatra da ima simptome: groznica i umor, kašalj, otežano disanje, bol u mišićima – potrebno je da se javi na telefon 064 894 5235 gde će dobiti potrebne informacije i pomoć. Preporuka lokalnih institucija je i da se ljudi sa simptomima virusa mogu javiti na telefone matičnih ili najbližih Zavoda za javno zdravlje gde se nalaze epidemiolozi. Odlazak u Dom zdravlja nije potreban.

Socijaldemokratska unija pruža puno poverenje i daje podršku svim medicinskim radnicama i radnicima u Srbiji koji će u nastupajućem periodu biti pod dodatnim pritiskom iako već rade u teškim i neadekvatnim uslovima. Nemamo nikakve sumnje da će upravo požrtvovanost i stručnost naših medicinara biti glavna odbrana stanovništva od opasnosti virusa.

Opasnost od virusa, nažalost, pokazuje kolika je potreba za većim laganjem u javno, besplatno i svima dostupno zdravstvo, što je politika koju zastupamo.

BUDI U TOKU!

Prijavi se na naš newsletter i budi u toku sa svim našim aktivnostima i novim sadržajem.