Stop rehabilitaciji fašista

1024 722 Partija radikalne levice

Sramota poznata kao rehabilitacija ratnog zločinca i saradnika okupatora Milana Nedića nastavlja se danas u Višem sudu u Beogradu. Socijaldemokratska unija protivi se ovakoj relativizaciji zločina i negaciji tekovina antifašizma.

Umesto da Srbija bude ponosna na svoju antifašističku tradiciju koju baštini partizanski pokret, već duže od decenije posmatramo ozbiljno negiranje te tradicije koja se sprovodi sistematski – počevši od udžbenika istorije, zakona kojim su se četnički i partizanski pokret izjednačili, do poslednjeg čina oličenog u rehabilitaciji kvislinga.

Umesto jasnog određenja i stida zbog učešća i podrške Milana Nedića u okupaciji Srbije i istrebljenju Jevreja, Roma i „nepodobnih“ Srba,  elite u Srbiji biraju da, kaljajući obraz Srbije, uđu u proces rehabilitacije. Smatramo da  će ova rehabilitacija, pokrenuta od strane naslednika Milana Nedića zarad povratka imovine, mnogo skuplje koštati Srbiju svrstavajući je u red država koje relatvizuju zločine,  nego što je dobit koju će ostvariti porodica Nedić.

Socijaldemokratska unija se energićno zalaže protiv rehabilitacije Milana Nedića kao i svih rehabilitacija saradnika okupatora koji su protiv volje naroda pokušali da svrstaju Srbiju u red poraženih država u Drugom svetskom ratu, rame uz rame sa onima koji su ispisivali najmračnije stranice istorije Evrope.  Stoga pozivamo nadležne sudske organe da u ime budućnosti Srbije i njene antifašističke tradicije, odbace zahtev za rehabilitacijom  Milana Nedića.

 

Smrt fašizmu, sloboda narodu!

Informativna služba SDU

BUDI U TOKU!

Prijavi se na naš newsletter i budi u toku sa svim našim aktivnostima i novim sadržajem.