Srećan Dan pobede — protiv spomenika saradnicima okupatora!

1024 576 Partija radikalne levice

Danas proslavljamo Dan pobede nad fašizmom i nacizmom u Evropi, dan kada je u Berlinu kapitulirala nacistička Nemačka. Ovo je jedan od najvažnijih dana u istoriji kontinenta, simbol pobede nad najvećim zlom sa kojim se čovečanstvo suočilo.

Ta pobeda se, danas, nažalost, relativizuje širom Evrope. Već decenijama se umanjuje ključna uloga Sovjetskog saveza u pobedi nad fašizmom, što prećutkivanjem, što podmuklim rezolucijama koje izjednačavaju “dva totalitarizma”. Saradnici okupatora, nacisti i SS trupe u zemljama Istočne Evrope slave se kao “borci protiv ruske okupacije”. U jugoslovenskim republikama takođe se ocrnjuju oslobodioci i rehabilituju kolaboracionisti. Cilj istorijskog revizionizma je da se diskredituje socijalizam i pruži idejna osnova za restauraciju kapitalizma u nekadašnjim socijalističkim zemljama, da se narodu opravda “šok terapija”, privatizacijska pljačka i milioni unesrećenih i osiromašenih.

Danas, povodom Dana pobede, upozoravamo na jedan takav postupak unižavanja krvave pobede naših naroda. Krajem prošle godine, u Skupštini grada Beograda, na predlog revizionističkih istoričara, pokrenuta je procedura za podizanje spomenika “nevinim žrtvama komunističkog režima” u Lisičjem potoku. Ovom bednom pokušaju predstavljanja oslobođenja Beograda i Srbije kao terora, a slugu okupatora kao nevinih žrtava moramo odlučno stati na put. Zato vas pozivamo da se pridružite Inicijativi Protiv spomenika saradnicima okupatora koju pokrećemo zajedno sa drugim antifašistima.

Stop revizionističkim lažima! Slava oslobodiocima!

Srećan Dan pobede!

BUDI U TOKU!

Prijavi se na naš newsletter i budi u toku sa svim našim aktivnostima i novim sadržajem.