SNS izmenama Zakona o planiranju i izgradnji poništava i ono malo što je uradio u borbi protiv privatizacione pljačke

1024 724 Partija radikalne levice

Predlogom izmena Zakona o planiranju izgradnji koji je Vlada usvojila u petak, a kojim se predviđa da kupci kapitala i imovine državnih i društvenih preduzeća u privatizaciji sada mogu besplatno da konvertuju pravo korišćenja zemljišta preduzeća u vlasništvo, poništava se jedna od retkih pozitivnih tekovina anrikorupcijske kampanje koja je 2012. godine dovela Srpsku naprednu stranku na vlast.

Podsećamo da pravo korišćenja zemljišta skoro nikada nije bilo ni procenjivano, niti prodavano u privatizaciji zajedno sa drugim pravima i imovinom privatizovanih preduzeća. Agencija za privatizaciju i njeni privatni konsultanti su tada objašnjavali da zapravo i ne znaju kako bi procenili pravo korišćenja, i da će se to pitanje rešavati kasnije. Tadašnja vladajuća politika je bila da je najvažnije da se privreda što pre privatizuje i spase od propasti, da preduzeća dođu do investicija, novih tehnologija i odgovornih vlasnika, a da je pitanje kupoprodajne cene preduzeća sekundarno.

Nakon što je pretežni deo privrede privatizovan, nakon što su stotine hiljada radnika i radnica već bili ostali bez posla, i nakon što je postalo potpuno očigledno da privatizacija nije sprovedena da bi bivšim društvenim i državnim preduzećima donela razvoj, već da bi se opljačkala njihova imovina, 2009. godine je po prvi put donet Zakon o planiranju i izgradnji kojim je kupcima preduzeća u privatizaciji omogućeno da pravo korišćenja zemljišta, koje su prethodno dobili besplatno, sada isto tako besplatno konverzuje u vlasništvo. Zakon je naišao na opravdani bes radničke klase zbog činjenice da oni koji su deindustrijalizovali privredu i uništili radna mesta ne samo da nisu kažnjeni, već im je poklonjeno i zemljište preduzeća koja su uništili. Savet za borbu protiv korupcije poveo javnu borbu protiv ovog zakona, i podneo inicijativu za ocenu njegove ustavnosti. Tadašnja opozicija, danas vladajuća SNS, iskoristila je privatizacionu pljačku za rušenje Tadićevog režima, obećavajući da će kazniti krivce, obeštetiti opljačkane i sprečiti da se pljačka ikada ponovi.

Nakon promene vlasti, Ustavni sud je 2013. godine usvojio inicijativu Saveta za borbu protiv korupcije, a nova Vlada je 2015. godine donela novi Zakon o planitanju i izgradnji, kojim je predviđena nadoknada za konverziju prava korišćenja zemljišta i vlasništvo. Bio je ovo jedan od retkih koraka kojima je SNS kako-tako ispunio predizborna obećanja iz 2012. godine. Taj korak je sada poništen – predložene izmene zakona ponovo predviđaju besplatnu konverziju prava svojine u vlasništvo, kao i u prvobitnom Zakonu o planiranju i izgradnji iz 2009. godine.

Današnju vladajuću politiku koja stoji iza ovih izmena, najbolje je objasnio ministar Goran Vesić na sastanku sa predstavnicima Saveta stranih investitora 20. februara ove godine, rekavši da će predložene izmene zakona doprineti bržem izdavanju građevinskih dozvola, da će omogućiti da se izgradi 15 miliona novih kvadrata, da će izmenama biti uveden red i da će se omogućiti da se radi brže i podstaći stambena gradnja, s obzirom da postoji želja da se više gradi. Za razliku od stranih investitora, radnici i radnice u Srbiji od poklanjanja nekadašnje društvene i državne imovine privatnicima ponovo neće imati nikakve koristi. Naprotiv, ostaće uskraćeni za još jedan javni prihod, a vladajuća klasa stranih investitora i njihovih kompradora postaće još bogatija i moćnija.

Nećemo da poklanjamo zemljište tajkunima!

BUDI U TOKU!

Prijavi se na naš newsletter i budi u toku sa svim našim aktivnostima i novim sadržajem.