SDU PODRŽAVA ZAHTEVE SINDIKATA I POZIVA NA PROTEST 11. MARTA

1024 426 Partija radikalne levice

Zahtevi radnika javnog sektora okupljenih oko Konfederacije slobodnih sindikata (KSS) da se zaustavi pogubna politika privatizacije, da se vrate kapaciteti javnom sektoru, da se radu vrati dostojanstvo, a obrazovanju dostupnost za sve, jesu razumna načela iza kojih mogu stati svi dobronamerni građani i građanke Srbije, sve političke partije, grupe i pokreti koji iskreno brinu za društveni interes.

Politika i proces privatizacije u Srbiji ostavili su za sobom pustoš u svim oblastima života. Nakon ovako poražavajućih rezultata ideologije za koju se svojevremeno gromko najavljivalo da će dovesti do oporavka privrede i društva, svaka iole dobronamerna osoba na javnoj funkciji bi zaustavila put u propast i razmislila o novom pravcu.

Današnja vlast u Srbiji je 2012. godine došla na talasu očekivanja građana i građanki da se kazni pljačka u privatizaciji društvene svojine, koja je tada već naveliko divljala, i da se zaustavi dalje uvećavanje štete po privredu i društvo. Međutim, istrage o korupciji su poslužile za međusobne obračune ekonomske i političke elite, a umesto odgovornosti i promena, politika nakon 2012. godine bila je ista ona privatizacija, samo na steroidima.

Preostala društvena preduzeća i radna mesta su dokusurena, a javna preduzeća se nemilice uništavaju iznutra, onemogućava im se rad i guraju se u stečaj. Privatnom sektoru se prebacuju i nadležnosti države, pa smo nakon stečajnih upravnika, koje je prethodna vlast prevela u privatne preduzetnike, nakon 2012. dobili privatne izvršitelje i notare. Privatnim kompanijama se šakom i kapom dele društveni resursi da otvore preduzeća u kojima krše propise o radu i dostojanstvo naših radnika i radnica. Obrazovanje, kao jedini realni izlaz iz ekonomskog beznađa koji nije nezakonit, sve više postaje dostupno isključivo onima koji su već privilegovani.

Socijaldemokrstska unija podržava zahteve Konfederacije slobodnih sindikata i poziva sve radnike i radnice Srbije, zaposlene, nezaposlene, i zaposlene od danas do sutra, buduće radnike i penzionisane radnike, da se priključe protestu sindikata 11. marta u 12h ispred Vlade Srbije.

BUDI U TOKU!

Prijavi se na naš newsletter i budi u toku sa svim našim aktivnostima i novim sadržajem.