UKIDANJE DOMA KULTURE STUDENTSKI GRAD JE JOŠ JEDAN NAPAD VLASTI NA OBRAZOVNI SISTEM

280 280 Partija radikalne levice

Socijaldemokratska unija smatra da je odluka ministra prosvete da Dom kulture Studentski grad (DKSG) pripoji Studentskom kulturnom centru još jedan u nizu nerazumnih poteza vlasti u nastojanju da svaki kapilar javnog sektora stavi pod svoju kontrolu.

DKSG je tokom četiri decenije svojim radom i doprinosom kulturi pokazao da je njegov autonomni položaj opravdan i da ga treba osnažiti. Ipak, vlast je prošle godine krenula da urušava DKSG, najpre sabotiranjem konkursa za izbor novog direktora, da bi nedavno ministar Šarčević predložio plan reorganizacije koji podrazumeva dobro poznate mere: gašenje i pripajanje drugoj ustanovi, promene uređivačke politike, tehnološke viškove.

Nedavne Vučićeve i Šarčevićeve slavopojke dualnom obrazovanju jasno su pokazale nameru Vlade da sistem obrazovanja pretvori u mašinu za proizvodnju robova u privatnim kompanijama i poslušnika u partijskoj vojsci. Programi DKSG-a očigledna su smetnja takvoj politici, jer su iz njih studenti mogli naučiti da kritički misle i razumeti zašto kultura mora biti dostupna svima. DKSG je i prema armiji nezaposlenih radnika u kulturi, koji su honorarno sarađivali na njegovim programima, uvek imao odnos savesnog poslodavca.

Socijaldemokratska unija podseća da se autonomija studentskih kulturnih centara ruši od 1992. godine kada su oduzeti Univerzitetu i dodeljeni Vladi Srbije, a da sadašnja vlast samo dovršava tu štetočinsku politiku u prosveti i kulturi. O tome svedoči i trenutno v.d. stanje praktično u svim studentskim kulturnim centrima u zemlji.

Socijaldemokratska unija podržava napore sindikata i zaposlenih Doma kulture Studentski grad da spreče gašenje ove važne kulturne ustanove i da je vrate u okrilje Univerziteta, gde bi imali neophodnu nezavisnost u radu i nastavili da kreiraju vrhunski kulturni program.

BUDI U TOKU!

Prijavi se na naš newsletter i budi u toku sa svim našim aktivnostima i novim sadržajem.