SDU obeležila 1. maj

150 150 Partija radikalne levice

Socijaldemokratska unija i Levica Srbije položile su vence na spomenik Dimitriju Tucoviću povodom Prvog maja, Međunarodnog dana rada.

Radnici i radnice u Srbiji i ovaj Prvi maj dočekuju u bezlazno lošem položaju. Petnaestogodišnja kontinuirana politika privatizacije privrednih resursa i liberalizacije tržišta rada, ostavila je Srbiju bez ikakvih resursa za samostalan ekonomski oporavak. Srbija nakon tranzicije je zemlja na rubu kapitalističke periferije, sa najjeftinijom radnom snagom kao jedinom „prednošću” za privlačenje investitora i otvaranje novih radnih mesta.

Umesto da podstiče preduzetništvo, ulaže u obrazovanje i druge neophodne kapacitete za ponovno oživljavanje uništene privrede, vlast SNS-a, kao i njeni prethodnici, tvrdoglavo insistira na politici koja nas je dovela u situaciju u kojoj smo danas – politici rasipanja domaćih znanja i resursa decenijama mukotrpno akumuliranih u socijalističkoj Jugoslaviji, i traženja „spasa” u belosvetskim eksploatatorima i provincijskim prevarantima. Subvencionisanje velikih korporacija, stranih i domaćih bez razlike, da otvaraju najniže kvalifikovana i plaćena radna mesta, je politika koja radnicima i radnicama u Srbiji ne pruža nikakvu perspektivu, i ne omogućava čak ni elementarno preživljavanje.
Politika pretvaranja Srbije u kapitalističku koloniju dalje pogoršava i produbljuje sve postojeće društvene probleme. Rodna ravnopravnost je u kolonijalnoj Srbiji svakim danom sve manja, bez perspektive da se ovaj trend zaustavi ili preokrene. Žene se diskriminišu pri zapošljavanju, manje su plaćene od muškaraca za isti rad, često su i žrtve seksualnog zlostavljanja.

Vlast SNS-a za svoju politiku smanjenja radničkih prava u Srbiji ima punu podršku stranaka lažne levice. Neustavna odluka kojom su radnicima i radnicama i penzionerima i penzionerkama otete plate i penzije, u parlamentu su ne trepnuvši podržali lazni zaštitnik radnika Vulin, lažni zaštitnik penzionera Krkobabić i lažni zaštitnik tekovina NOB-a Ivica Dačić. Uz podršku SPS-a, čiji su rukovodioci danas takođe položili cveće na spomenik Dimitriju Tucoviću, vlast SNS-a planira da ovaj spomenik izmesti zbog fontane koja će građane i građanke Srbije koštati milione.

Borba za radnička prava jedna je od osnovnih opredeljnja SDU. Zbog toga ćemo uvek biti protiv onih uništavaju privredu Srbije i koji umanjuju radnička prava. Zato smo i danas protiv Aleksandra Vučića.

#BorbaTraje

BUDI U TOKU!

Prijavi se na naš newsletter i budi u toku sa svim našim aktivnostima i novim sadržajem.