PROTIV OTIMANJA POŠTE

492 360 Partija radikalne levice

Vlast je krenula da uništi Poštu po modelu koji smo već videli u hiljadama drugih preduzeća. Loš položaj radnika Pošte nije samo njihov problem, to je metod kojim se kvalitetno i profitabilno javno preduzeće onesposobljava da vrši svoju funkciju, i otvara se prostor za privatizaciju. Posledice privatizacije će, kao i obično, biti višestruko štetne po čitavo društvo – građani će dobiti lošiju i skuplju uslugu, budžet će ostati bez značajnog prihoda, a radnici Pošte ili bez posla, ili sa značajno umanjenim pravima.

Iako u delu javnosti i dalje istrajava notorna iluzija da bi privatizacija poštanskih usluga mogla dovesti do veće efikasnosti i koristi za potrošače, iskustvo nas uči da će se desiti suprotno, jer će privatne firme preuzeti samo one delatnosti Pošte koje ostvaruju profit. Ukoliko se Post express i drugi profitabilni poslovi privatizuju, Pošta ne samo da više neće uplaćivati novac u budžet Srbije, već će ostati i bez kapaciteta da vrši poslove koji su od javnog interesa a ne donose profit. U najsiromašnijim delovima Srbije Pošta je poslednja javna ustanova koja uopšte postoji i vrši svoju funkciju.

Kao i druga javna preduzeća, Pošta već sada zapošljava sve veći broj radnika „na lizing“, naročito od kako je Vlada „zabranila“ zapošljavanje u javnom sektoru. Ova zabrana nije zaustavila partijsko zapošljavanje u administraciji, samo je onima za čijim radom zaista postoji potreba učinila život nepodnošljivim. Uništavanje Pošte se neće zaustaviti samo od sebe. Može ga zaustaviti samo otpor radnika Pošte, i javna podrška njihovom otporu.

Zato vas pozivamo da se priključite protestnoj šetnji koju u nedelju 12. novembra organizuju sindikati Pošte.

Okupljanje je u 11.30 ispred Glavne Pošte u Takovskoj ulici.

 

U Beogradu, 8. novembra 2017. godine

 

NDMBGD, Marks21, 7 zahteva, SDU

BUDI U TOKU!

Prijavi se na naš newsletter i budi u toku sa svim našim aktivnostima i novim sadržajem.