PRL poziva u front za Srbiju po meri radnog naroda

1024 535 Partija radikalne levice

Zbog najvećeg poskupljenja demokratije u Srbiji od 2009. godine, Partija radikalne levice obustavlja kampanju za gradske izbore. U naredne dve godine posvetićemo se vanparlamentarnoj borbi za svoj program za Beograd po meri radnog naroda, i izgradnji organizacije za izlazak na opštinske izbore.

Nedavno su formalno usvojene nove izmene izbornih zakona, na kojima je vlast radila paralelno sa pripremama izbora, uz pomoć desničarskih stranaka lažne opozicije. Novi set izbornih zakona je utrostručio broj potrebnih potpisa i iznos sredstava za izlazak na gradske izbore u odnosu na uslove koji su bili na snazi prošle godine, kad su počele stvarne pripreme za izlazak na izbore. Iako su izborni zakoni izmenjeni pre formalnog raspisivanja izbora, pravila su faktički promenjena na pola utakmice.

Po uslovima koje propisuje novi zakon, bilo koja partija ili grupa građana koja želi da svoj program za grad Beograd predstavi na glasačkom listiću mora da raspolaže sa najmanje 30.000 evra – od čega samo za overavanje potpisa podrške treba utrošiti 165,000 dinara. Radi se o najvećem poskupljenju učešća na izborima od 2009. godine, kada je broj potpisa za formiranje političke partije izmenjen sa 100 na 10.000.

Cilj svih ovih izmena je jasan: vlast i pro-sistemska “opozicija” žele da zabrane učešće na izborima svim organizacijama koje ne uživaju podršku bogatih centara iz zemlje ili inostranstva i koje ne prave svoju politiku prema interesima bogatih. 

Partija radikalne levice ne uživa, niti želi podršku ni domaćih ni stranih milionera i država, i ne zastupa njihove interese. Kontinuirano radimo i radićemo na daljoj izgradnji organizacije i naših kapaciteta, međutim promena pravila na pola izborne utakmice je sprečila da program za Beograd po meri radnog naroda ove godine bude na glasačkom listiću.

U proteklih nekoliko meseci imali smo prilike da na ulici razgovaramo sa velikim brojem radnika, studenata i penzionera; i izuzetno smo ohrabreni interesovanjem i podrškom koje su iskazali za naš program, i njihovim razumevanjem društvenih problema u Srbiji i njihovih uzroka. Iako smo sprečeni da ovom prilikom izađemo na izbore, nastavljamo borbu za Beograd i Srbiju po meri radnog naroda, i uskoro ćemo se videti na novim akcijama.

Pozivamo sve organizacije i pojedince koji dele ciljeve iznete u program za Beograd po meri radnog naroda da gradimo zajednički front kako bismo se suprotstavili koncentraciji političke moći u rukama najbogatijih i izborili za društvo pravde i jednakosti.

BUDI U TOKU!

Prijavi se na naš newsletter i budi u toku sa svim našim aktivnostima i novim sadržajem.