PRL podržala protest “Želimo struju u 21. veku”

768 1024 Partija radikalne levice

U ponedeljak, 24. 4. ispred Narodne skupštine održan je protest građana Beograda koji nemaju priključke za električnu energiju i traže da im se obezbedi pristup elektro-mreži. Vlast se godinama izgovara da je pitanje isuviše komplikovano zbog toga što su u pitanju nelegalni objekti izgrađeni posle 2018. godine. To, ih, međutim, ne sprečava da uredno ubiraju porez za iste te objekte.

Kuće koje su sada bez struje mahom su izgrađene u naseljima u kojima stanuju izbeglice iz ratova devedesetih, koje su nekako našle način da reše svoje stambeno pitanje.

“Danas su za ljude koji ne obrću milione nasledstvo i dužničko ropstvo jedini način da se dođe do krova nad glavom, a stanovanje postaje luksuz. Država se drži van ovog pitanja i prepušta ga “tržištu” odnosno divljanju građevinskih firmi i krupnih rentijera”, kaže predsednica PRL Milena Repajić.

Ona podseća i da se situacija može pogoršati i nedavnim pretvaranjem EPS-a u akcionarsko društvo, jer je njemu sada još manje u interesu da radi za potrebe društva i upućeno je na jurenje profita.

“Struja je u 21. veku osnovna životna potreba. Ništa, od ishrane, preko komunikacije, do škole i posla, nije moguće bez električnih uređaja. Zato bi ovo morao da bude prioritet gradskih i republičkih vlasti, koje su više nego sposobne da za svoje ortake iznađu kreativna rešenja za birokratske zavrzlame. Kad je radnička klasa u pitanju ta kreativnost ih napusti.”, zaključuje Repajić.

PRL traži da Vlada i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture ispune svoja obećanja i kroz izmene Zakona o ozakonjenju ili uredbu hitno omoguće ovim ljudima da se priključe na električnu mrežu.

BUDI U TOKU!

Prijavi se na naš newsletter i budi u toku sa svim našim aktivnostima i novim sadržajem.