Pozivamo na solidarnost sa radnicima i radnicama Pošte

600 400 Partija radikalne levice

Novosadski poštari danas su organizovali skup ispred Glavne pošte, gde su poručili da „radnici i radnice pošte nisu lopovi“.

Proteklih dana smo videli hajku protiv radnicka i radnica JP Pošte Srbije, i bezobzirno i neosnovano etiketiranje da „kradu pošiljke“, zbog čega je Srbija navodno stavljena na crnu listu međunarodnih kompanija koje prodaju robu preko interneta.

Pojedine inostrane kompanije demantovale su da je Srbija stavljena na crnu listu i da je zato povećana poštarina. Navedeno je da je u pitanju logistički problem na globalnom nivou, zbog koga su za desetine zemalja povećani troškovi isporuke.

Odgovornost za problem potrošača je ponajmanje na poštarima, u većoj meri na upravi Pošte, ali pre svih na Upravi carina, koja vrši prijem, pregled i carinjenje robe i nije uspostavila sistem praćenja pošiljki. Ovaj je kompleksan problem i neodgovorno je gnev javnosti usmeravati na radnike i radnice, naročito ako znamo da je optuživanje radnika i radnica uvek prvi korak u nametanju privatizacije kao rešenja koje će rešiti problem potrošača tako što će “disciplinovati” zaposlene.

Apelujemo na potrošačka udruženja da se bave zaštitom prava potrošača sa više obzira prema stvarnim korenima problema, te da ne dozvole da posluže u kampanji za privatizaciju, koja je u toku. Pozivamo na odgovornost i solidarnost sa radnicima i radnicama koji su takođe potrošači, a koji u periodu krize pokazuju koliko je važno da ih imamo na raspolaganju i da poštanske usluge ostanu javno dobro.

U Beogradu, 30. jula 2020. godine

Odbor za socijalna pitanja SDU

BUDI U TOKU!

Prijavi se na naš newsletter i budi u toku sa svim našim aktivnostima i novim sadržajem.