Podrška radnicama i radnicima RTV-a!

527 280 Partija radikalne levice

Socijaldemokratska unija u potpunosti podržava zahteve sindikata „Nezavisnost“ Radio-televizije Vojvodine (RTV).

Sindikat „Nezavisnost“ od uprave RTV-a zahteva da spreči otpuštanja i tako zaštiti više od 250 radnika i radnica ove medijske kuće koji su angažovani preko agencije za zapošljavanje, a kojima prete otkazi krajem meseca. Među onima koji očekuju otkaze nalazi se veliki broj novinara i novinarki, kao i radnika/ca u produkciji, što će dovesti do ugrožavanja obavljanja osnovne delatnosti ovog javnog servisa. Poseban udarac na javni interes u medijima će biti otpuštanje radnika i radnica u redakcijama na manjinskim jezicima.

Socijaldemokratska unija se zalaže za oslobađanje medijskih javnih servisa od kontrole vlasti, kao i za demokratizaciju upravljanja nad njima omogućavanjem radnicima/cama, kao i građanima kao korisnicima usluga, da preko predstavnika učestvuju u upravljačkim telima. Za javne servise se mora obezbediti stabilno i adekvatno finansiranje van uticaja i kontrole vlasti. Takvi javni servisi bi bili primeri adekvatnog, pravovremenog i kritičkog izveštavanja o značajnim temama u društvu.

Otpuštanje onih ljudi koji su angažovani preko agencije pokazuje da ni radnici/e u javnom sektoru nisu zaštićeni od eksploatatorskih zakona. Socijaldemokratska unija se zalaže za ukidanje agencijskog rada i zabranu drugih nestandardnih oblika zapošljavanja u osnovnoj delatnosti poslodavaca. Ugovor o radu na neodređeno vreme mora postati standardni i dominantni oblik zapošljavanja.

Pozivamo sve ljude da podrže borbu radnika i radnica RTV-a! Samo dovoljan broj radno angažovanih i adekvatno plaćenih medijskih radnika i radnica može obezbediti poštovanje javnog interesa u medijima.

Socijaldemokratska unija

BUDI U TOKU!

Prijavi se na naš newsletter i budi u toku sa svim našim aktivnostima i novim sadržajem.