Podržavamo radničko zauzimanje Jugoremedije

560 315 Partija radikalne levice

Radnici Jugoremedije su juče zauzeli fabriku iz protesta protiv oglašene prodaje u bescenje. Ukoliko do prodaje dođe, biće ugroženi ne samo stečajni poverioci, već i nastavak proizvodnje u Jugoremediji, a najviše će stradati kvalitet radnih mesta. Socijaldemokratska unija zato podržava radničko zauzimanje Jugoremedije.

Stečajni upravnik planira da proda Jugoremediju bez dozvola za prometovanje lekova. Dozvole je uzurpiralo preduzeće Union-Medic, koje je držalo Jugoremediju u zakupu u periodu 2013-2016., i nakon raskida ugovora o zakupu odbilo da vrati Jugoremediji njenu imovinu. U slučaju prodaje fabrike bez dozvola, niko osim Union-Medica neće biti zainteresovan da je kupi. Vlasnik Union-Medica je funkcioner SPS-a Milan Selaković.

U vreme Selakovićevog zakupa Jugoremedije radnici su zapošljavani po najgorim uslovima povremenog angažovanja. Ako postane vlasnik, Selakovićev režim će po svoj prilici biti čak i gori od vremena kada je fabrikom upravljao Jovica Stefanović Nini, koji je Jugoremediju pljačkao od 2002. do 2007. godine. Podsećamo javnost da je Stefanoviću sud oduzeo Jugoremediju 2006. godine, zahvaljujući borbi radnika-akcionara, i da je u periodu 2007-2012. fabrikom upravljalo rukovodstvo izabrano glasovima malih akcionara. To rukovodstvo je 2012. godine vlast pohapsila pod lažnim optužbama, a Jugoremediju gurnula u stečaj i dala je u zakup funkicioneru SPS.

Socijaldemokratska unije podržava napor radnika Jugoremedije da se zaštite kao poverioci i da odbrane proizvodnju lekova i radna mesta u fabrici.

 

U Beogradu, 20. septembra 2017. godine,

Sekretarijat SDU

BUDI U TOKU!

Prijavi se na naš newsletter i budi u toku sa svim našim aktivnostima i novim sadržajem.