JUGOREMEDIJA – VREME JE DA SVEDEMO RAČUNE POLITIKE KOJA JE DOVELA SNS NA VLAST

1024 768 Partija radikalne levice

SNS je 2012. godine osvojila vlast obećavajući borbu protiv korupcije, a naročito razrešenje „24 privatizacije“ koje su tražili i Evropski parlament i domaća javnost. Jedan od 24 slučaja, JUGOREMEDIJA je do 2102. godine bila sinonim ne samo privatizacione pljačke, već i otpora uništavanju privrede koju su radnici u Srbiji decenijama stvarali.

Suprotno nalazima Saveta za borbu protiv korupcije, preporukama Evrospkog parlamenta i očekivanjima javnosti u Srbiji, Vučićeva antikorupcijska kampanja u Jugoremediji nije dovela do kažnjavanja krivaca i oporavka opljačkane fabrike. Naprotiv, pohapšeni su lideri radničke borbe, a fabrika je krajem 2012. godine otišla pod stečaj, da bi potom bila izdata u zakup preduzeću UNION-MEDIC, čiji je vlasnik funkcioner SPS-a Milan Selaković.

Krajem prošle godine zakup je raskinut da bi se JUGOREMEDIJA pripremila za prodaju i najpovoljnije namirenje poverilaca. Selaković je odbio da vrati JUGOREMEDIJI dozvole za stavljanje lekova u promet, koje je tokom zakupa preneo na UNION-MEDIC, čime fabrika drastično obezvređena. Odbor poverilaca je tražio od stečajnig upravnika da tuži UNION-MEDIC, i da ne prodaje JUGOREMEDIJU dok joj ne vrati dozvole prometovanje lekova. Stečajni upravnik je odbacio predlog odbora poverilaca i objavio prodaju JUGOREMEDIJE.

JUGOREMEDIJA je oličenje Vučićeve borbe protiv korupcije – fabrika je u stečaju, pristojna radna mesta, sindikat i kolektivni ugovor više ne postoje, a priprema se prodaja ispod cene tajkunu koji će angažovati što manje radnika po što gorim uslovima. Umesto zaustavljanja pljačke i bezakonja nasleđenog 2012. godine, SNS je za proteklih pet godina učvrstila sistem u kom su lopovi uvek u pravu, a radnici „sami krivi“ za bezizlazan položaj.

 

U Beogradu, 14. septembra 2017. godine,

Predsednik SDU

Ivan Zlatić

BUDI U TOKU!

Prijavi se na naš newsletter i budi u toku sa svim našim aktivnostima i novim sadržajem.