Podrška radnicama i radnicima pošte

846 639 Partija radikalne levice

Socijaldemokratska unija podržava radnike i radnice Pošte Srbije koji zahtevaju povećanje zarada i pravedniju raspodelu dobiti preduzeća.

Već nedelju dana radnici i radnice Pošte, opravdano nezadovoljni, obustavljaju rad u velikom broju radnih jedinica Pošte u celoj zemlji. Njihov jedini zahtev je da najniže plate u Pošti budu povećane kako bi se približile visini prosečne zarade u državi.

Podsećamo i da su radnici i radnice Pošte sa istim zahtevima obustavili rad i u martu ove godine. Strpljivo su čekali osam meseci da Vlada i rukovodstvo preduzeća ponude povećanje zarada koje bi  za njih značilo smanjivanje životne nesigurnosti ali do toga nije došlo.

Pošte Srbije su profitabilno javno preduzeće, a za to su najzaslužniji upravo oni radnici i radnice koji su najmanje plaćeni i koji štrajkuju. Pošte ne mogu da funkcionišu bez hiljada dostavljača, poštara, vozača i šalterskih radnica i radnika – oni su srž poštanskog sistema i dobit koje njihovo preduzeće stvara mora dolaziti i do njih.

Vlast mora prestati sa tendecioznim urušavanjem javnih preduzeća kao što su Pošte Srbije. Država stvara okvir koji sve više pogoduje privatnim kompanijama koje obavljaju logističke usluge koristeći infrastrukturu i znanja koji su decenijama stvarani u Pošti kao javnom preduzeću. Tako i održavanje plata najpotrebnijih izvršioca u Pošti upravo pogoduje privatnim kompanijama koje će tako lakše preuzimati već edukovane radnike i radnice.

Pošte Srbije moraju ostati u javnom vlasništvu, a kako bi se ovaj sistem održavao i razvijao potrebno je povećati zarade radnicima i radnicama koji čine ovaj društveno značajan sistem.

Za kašnjenje pošiljki ili redove ispred šaltera punu odgovornost snose rukovodstvo preduzeća i aktuelna vlast koji odbijaju da ispalte adekvatne plate  i zaposle dodatne izvršioce na radna mesta na kojima je to potrebno. Stoga pozivamo sve građane i građanke da solidarno stanu iza zahteva radnika i radnica Pošte Srbije.

BUDI U TOKU!

Prijavi se na naš newsletter i budi u toku sa svim našim aktivnostima i novim sadržajem.