Не излазимо на ове изборе, видимо се на исељењима, штрајковима, протестима, и у следећем кругу!

1024 1024 Partija radikalne levice

Познато је да су изборни услови у Србији у сваком смислу нефер, али оно што је најважније, а што нико од политичких актера — с разлогом — не помиње, јесте њихова скупоћа. Наш изборни систем фаворизује политичке организације крупног капитала – што ми нисмо и не желимо да будемо. Упоредо с тим, намеће се атмосфера у којој се од свих који се противе актуелној власти захтева да се сврстају у неку од изборних колона про-системске „опозиције“; а бирачи убеђују да је сваки глас који се не да једној од тих колона – протраћен глас. 

У таквој ситуацији, јасно нам је да би ПРЛ изласком на ове изборе само изгубила време и ресурсе, неопходне за задатке које смо себи поставили за наредни период. У овом тренутку свог развоја одлучили смо да наше снаге, наше чланове и чланице и наше ресурсе усмеримо ка одбранама људи од извршитељских отимања станова; ка отвореној и логистичкој подршци штрајковима који су све чешћи како се криза продубљује; ка организовању радника и радница на и ван радног места; ка интернационалистичким акцијама подршке народу Палестине и против ратног хушкања и НАТО утицаја у Србији. Уз то и кроз то, радимо и радићемо на изградњи инфраструктуре у Србији. Избори се не добијају и до друштвених промена не долази трулим коалицијама и празним предизборним паролама, већ упориштем у сваком граду и селу, у свакој заједници и предузећу у земљи.

Многи су нам се јављали питајући за став о изборима, или још конкретније — када ћемо започети са прикупљањем потписа за листу. Јасно нам је да ће један део наших симпатизера бити разочаран оваквом одлуком, али узевши у рачуницу више фактора, наш став је да је у овом тренутку ово једина исправна одлука за даљи развој Партије и за борбу за наше идеје. 

Зато позивамо све који су очекивали да нас виде на бирачким листићима, да нам се придруже и да подрже и прате наше наредне активности. Након избора, политичка елита улази у бројање мандата и постизборну комбинаторику, док  ентузијазам народа који се осећа изиграно опада, а апатија расте. Ми нећемо пасти у апатију — ми тек почињемо и свесни смо да нас и након избора сваког дана чека борба. Какви год били резултати ових избора, радници који се осмеле да штрајкују наставиће да добијају само празна обећања и неиспуњене захтеве, или отворену репресију. Какви год били резултати ових избора, влада Србије ће наставити да даје уступке НАТО блоку и његовим савезницима, уместо да гради односе и солидарност са другим потлаченим народима. Какви год били резултати ових избора, извесно је да се нико неће заложити за укидање приватних извршитеља и заштиту права на дом, нити радити на томе да не буде људи без крова над главом.

Овакве проблеме може решити само јака организација — организација коју градимо уз и кроз борбу, успут подржавајући и другове и другарице који се боре и на својим радним местима и у својим месним заједницама.

Позивамо вас да не уложите сву своју наду у ове изборе, и да останете уз нас у борбама које предстоје. Партија радикалне левице се залаже за Србију без насиља, али јасно нам је да се против насиља не можемо изборити цензуром медијских садржаја, захтевима да нас експлоатише неки “културнији” и “умивенији” капитализам, или јачањем полицијске репресије. Борба против насиља је могућа само кроз борбу против целокупног система – против насиља које капиталистичка држава врши свакодневно над нама на нашим радним местима, на нашим улицама и у нашим домовима. Партија радикалне левице се залаже за сувереност и отпор империјалистичким савезима, али разумемо да је тај отпор немогућ без истовремене борбе против крупног капитала, којим је Србија чврсто увезана за империјалне центре моћи.

Политичка елита користи своју верзију “демократије” – гађање празним паролама на изборима – како би имала легитимитет да седи заваљена у удобне фотеље, док народ у Србији тоне све дубље. Ми не желимо да се борба за боље друштво своди на такво гађање празним паролама, и зато се не концентришемо искључиво на изборе, док градимо партију као политичко крило радничке класе и прогресивних друштвених борби. 

Позивамо вас да нам се придружите у тој борби!

BUDI U TOKU!

Prijavi se na naš newsletter i budi u toku sa svim našim aktivnostima i novim sadržajem.